ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΚΜΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης και πολύπαραγοντική ασθένεια του δέρματος. Η ακμή μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα σκληρά προϊόντα φροντίδας του δέρματος, τα φάρμακα, οι μηχανικοί, οι ορμονικοί, οι οικογενειακοί παράγοντες και, πιο πρόσφατα, ο τρόπος ζωής και το στρες. Επιπλέον, για πολλά χρόνια πολλοί πιστεύουν ότι η διατροφή προκαλεί ή επιδεινώνει την ακμή. Ακόμη και αν σε πρόσφατες έρευνες υπάρχουν ορισμένα στοιχεία ότι η διατροφή προκαλεί ακμή, όπως για παράδειγμα  η υπερβολική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, η γνώση σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην ακμή, εξακολουθεί να είναι αραιή και οι υποθέσεις καθώς και οι μύθοι εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με το αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ακμής. Συνολικά, τα επιδημιολογικά, παρατηρητικά και πειραματικά στοιχεία υποδεικνύουν μια συσχέτιση. Αυτή η απόδειξη, μέχρι σήμερα, δεν αποδεικνύει ότι η διατροφή προκαλεί ακμή, αλλά μπορεί να την επιδεινώσει ή να την επηρεάσει σε κάποιο βαθμό.

Ως αφετηρία, για να ανιχνεύσουμε την επίδραση των διατροφικών συνηθειών στην ακμή, υπάρχει μια τάση να διερευνώνται οι διατροφικές συνήθειες των μη δυτικών πληθυσμών, καθώς παρατηρήθηκε ότι αυτοί οι λαοί δεν έχουν ακμή. Στη διατροφή τους, δεν περιλαμβάνονται επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γαλακτοκομικά προϊόντα και σάκχαρα. Αντ ‘αυτού, τρώνε κυρίως φρέσκα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο και ψητά θαλασσινά. Μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και κρέας ελευθέρας βοσκής είναι μια υγιεινή διατροφική παρέμβαση.

Με βάση τις πρόσφατες επιστημονικές εκθέσεις, υπάρχει χαμηλότερη συχνότητα ακμής σε μη δυτικούς πληθυσμούς. Αυτή η επίπτωση αυξάνεται όταν υιοθετείται ένα δυτικό πρότυπο διατροφής.