ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η διατήρηση της καλής διατροφής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της μητέρας αλλά και του εμβρύου. Ας μην ξεχνάμε ότι η κακή διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει imagesκίνδυνο για την υγεία τόσο της εγκυμονούσης όσο και του αγέννητου παιδιού. Η έγκυος αναζητώντας συμβουλές μπορεί να εκπαιδευτεί κατάλληλα και να βελτιώσει τη διατροφική της κατάσταση στην κρίσιμη περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό γίνεται με την ενίσχυση της ποιότητας της διατροφής της μητέρας αυξάνοντας την ποιότητα και αργότερα την ποσότητα των τροφών που καταναλώνει αλλά και την σωστή πρόσληψη βάρους με επαρκή και ισορροπημένη πρόσληψη ενέργειας. Επίσης, η βελτίωση της διατροφικής κατάστασης μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και εμπλουτισμένων τροφίμων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι γνωστό ότι η διατροφική εκπαίδευση μπορεί να βελτιώσει την αύξηση του σωματικού βάρους κατά την κύηση, να μειώσει τον κίνδυνο αναιμίας και ανάπτυξης Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης, την αύξηση βάρους γέννησης του νεογνού αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Ειδικότερα, μια γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να τρώει όπως ο όλος ο κόσμος επιλέγοντας υγιεινές τροφές, αποφεύγοντας τα λιπαρά και τα υπερβολικά γλυκά. Ακόμη, η έγκυος πρέπει να καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, καλοψημένα κρέατα και ψάρια αλλά και να επιμείνει στη σωστή ενυδάτωση πίνοντας πολύ νερό. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται το αλκοόλ, τα ωμά ψάρια αλλά και η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης.

Το συνολικό ποσό θερμίδων που χρειάζεται η κάθε μητέρα εξαρτάται από την ηλικία της, το ύψος της, το μέγεθος του σκελετού της, τη δραστηριότητά της και από τη σωματική αναλογία μυϊκής μάζας και λιπώδους ιστού. Αν η εγκυμονούσα βρίσκεται ήδη στο ιδανικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη τότε μια συνολική αύξηση του βάρους της τάξης των 12 με 15 κιλών θεωρείται λογική. Οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες ίσως χρειαστεί να πάρουν περισσότερα κιλά, ενώ αυτές που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες θα ήταν συνετό να πάρουν συνολικά περίπου 7,5 κιλά.

Η κατάλληλη διατροφή για οποιαδήποτε γυναίκα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά ιδιαίτερη σημασία θα μπορούσε να δοθεί στον σίδηρο ,στο ασβέστιο, στη βιταμίνη D και στο φυλλικό οξύ.