Οι ασθενείς, που πάσχουν από διάφορες διαταραχές του θυρεοειδή αδένα, συχνά αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, που ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους. Η απάντηση σε αυτούς τους εύλογους προβληματισμούς είναι η διατροφή!
Ποια είναι η σχέση του θυρεοειδή με τη διατροφή;
Η διατροφή αποδεικνύεται πάντα ιδιαίτερα σημαντική, όσον αφορά τις διάφορες διαταραχές και προβλήματα υγείας. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του προβλήματος και σε συνδυασμό με την καθορισμένη από τον γιατρό φαρμακευτική αγωγή, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.
Η ιδανική για τον ασθενή διατροφή πολλές φορές μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην ομαλότερη εξέλιξη του προβλήματος με πιο ήπια συμπτωματολογία, ενώ μία διατροφή ακατάλληλη για τον ασθενή ενδεχομένως αποδειχθεί (συν)υπεύθυνη για την επιβράδυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης και ίσως μπλοκάρει τη λειτουργία των φαρμάκων.
Οι περιπτώσεις των διαταραχών του θυρεοειδή δεν εξαιρούνται από τον κανόνα της ισορροπημένης διατροφής και τα οφέλη της. Χωρίς να σημαίνει πως η σωστή διατροφή μπορεί να “γιατρέψει” παθήσεις που σχετίζονται με τον θυρεοειδή ή μία “κακή” διατροφή να τις προκαλέσει, τα οφέλη μιας διατροφής προσαρμοσμένης στις ανάγκες του ασθενή είναι πάντα πολλαπλά.
Αν επιλέξετε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή για θυρεοειδή, οι πιθανότητες μείωσης των συμπτωμάτων μπορεί να αυξηθούν. Αν γνωρίζετε ποια τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα και ποια να αποφεύγετε, θα συμβάλλετε στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την υγεία σας συνολικά.
Λίγα λόγια για τον θυρεοειδή αδένα και τις παθήσεις του
Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ενδοκρινείς αδένες στο ανθρώπινο σώμα. Οι ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή παίζουν πολύ βασικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και του βάρους. Επιπλέον, συνδέονται άμεσα με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, ενώ συμβάλλουν στον έλεγχο της ανάπτυξης και της σωστής συντήρησης του οργανισμού.
Αναφορικά με την ανάπτυξη, μία διαταραχή στον θυρεοειδή μπορεί να αποδειχθεί υπεύθυνη για τη μη ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Τέλος, η δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα πολλές φορές προκαλεί προβλήματα σε διάφορες νοητικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη και η προσοχή.
Διαταραχές θυρεοειδή αδένα
Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να λειτουργεί λιγότερο και να προκαλείται ο υποθυρεοειδισμός ή περισσότερο και να μιλάμε για υπερθυρεοειδισμό. Επιπλέον, μπορεί να αναπτύξει όζους και να έχουμε τη λεγόμενη “οζώδη βρογχοκήλη”. Η βρογχοκήλη, η θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος είναι επίσης παθήσεις του θυρεοειδή αδένα.
Απαραίτητα συστατικά διατροφής και τροφές που συστήνεται να αποφεύγονται από ασθενής με διαταραχές του θυρεοειδή
Κάθε περίπτωση ασθενή που πάσχει από θυρεοειδή είναι διαφορετική και μοναδική! Οι περιπτώσεις των ασθενών με θυρεοειδή δεν διαφέρουν μόνο ως προς τη συγκεκριμένη πάθηση στον θυρεοειδή. Προτού σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα διατροφής, όπως και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ιστορικό του ασθενή, αλλά και οι διατροφικές του συνήθειες και ιδιαιτερότητες. Ο υποθυρεοειδισμός σίγουρα απαιτεί διαφορετική διατροφή από τη διατροφή που θα ακολουθήσει ένας ασθενής με Χασιμότο θυρεοειδή.
~ Υποθυρεοειδισμός και διατροφή
Συνοπτικά, τα ιχνοστοιχεία που η λήψη τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό είναι το ιώδιο, το σελήνιο και το μαγνήσιο.
Ιώδιο:
Το ιώδιο βρίσκεται στο ιωδιούχο αλάτι, το οποίο διαφοροποιείται από το θαλασσινό αλάτι ή από το αλάτι που συνήθως βρίσκεται σε τρόφιμα επεξεργασμένα και συσκευασμένα, γι’ αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Βρίσκεται επίσης στα θαλασσινά και τα ψάρια, καθώς και σε κάποια είδη ψωμιού και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, κάσιους).
Σελήνιο:
Το σελήνιο υπάρχει και αυτό στα θαλασσινά, ενώ λαμβάνεται επίσης και μέσω του κρέατος, των πουλερικών, των ψαριών και των αυγών και ακόμα το βρίσκουμε σε ψωμιά και σπόρους.
Μαγνήσιο:
Το μαγνήσιο εντοπίζεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι και το σπανάκι, καθώς επίσης και σε κάποιους ξηρούς καρπούς (σπόροι κολοκύθας, κάσιους, αμύγδαλα).
Όσον αφορά τα τρόφιμα που καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο και σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του διατροφολόγου, χωρίς απαραίτητα να είναι απαγορευμένα, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
Σταυρανθή λαχανικά:
Το μπρόκολο, το λάχανο, η λαχανίδα, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μερικά από τα πιο συνήθη λαχανικά της κατηγορίας, που συστήνεται να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς μπορεί να περιορίσουν την ποσότητα του ιωδίου που φτάνει στον θυρεοειδή.
Σόγια:
Στην περίπτωση που υπάρχει ανεπάρκεια στο ιώδιο και γίνεται κατανάλωση γάλακτος σόγιας, ενδέχεται να επηρεαστεί η παραγωγή ορμονών.
Κρέας από ζωικά όργανα:
Στην κατηγορία αυτή υπάγεται η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά. Η κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει το λιποϊκό οξύ να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και έτσι να επηρεαστεί η σωστή λειτουργία του θυρεοειδή.
Τέλος, η γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, ίσως βλάψει το λεπτό τους έντερο. Έχει, επίσης, εντοπιστεί σύνδεση της κατανάλωσης γλουτένης με τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου Hashimoto.
~ Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και διατροφή
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο θεωρείται ως μία από τις βασικές αιτίες εμφάνισης του υποθυρεοειδισμού, ως απόρροια της φλεγμονής που δημιουργεί στον οργανισμό. Η σημαντικότητα της σωστής και ισορροπημένης διατροφής αφορά ασφαλώς και τους ασθενείς με τη νόσο αυτή.
Στη διατροφή για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto συστήνεται πολλές φορές να αποφεύγονται τα εξής:
- γλουτένη
- ζάχαρη
- σιτηρά
- γαλακτοκομικά
Από την άλλη μεριά, μια δίαιτα για θυρεοειδή Χασιμότο, η οποία περιλαμβάνει τα παρακάτω, φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα:
- βιταμίνη D (τόνος, σολομός, ξιφίας, σαρδέλες, μανιτάρια, μουρουνέλαιο)
- σελήνιο (τόνος, στρείδια, σαρδέλες, αστακός, φυστίκια, αυγά, συκώτι, χοιρινό κρέας)
- ψευδάργυρος
- μαγνήσιο
- σίδηρος
Η διατροφή για τον θυρεοειδή δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να είναι ίδια για κάθε ασθενή που πάσχει από κάποια δυσλειτουργία του. Κάθε περίπτωση και οργανισμός πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα και βάσει των ιδιαίτερων αναγκών του ασθενή να σχεδιάζεται το πρόγραμμα διατροφής.
Η έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα των διαιτολόγων – διατροφολόγων του γραφείου μας θα δημιουργήσουν την ιδανική για εσάς και τις απαιτήσεις σας δίαιτα. Κλείστε το ραντεβού σας τηλεφωνικά ή online και φροντίστε ουσιαστικά τον οργανισμό και την υγεία σας μέσα από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.