ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ Το βάρος που οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μετά τη διακοπή καπνίσματος δεν είναι αρκετά σημαντικό τις περισσότερες φορές ώστε να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό μπορεί να μην ισχύει σε εκείνους που είναι ήδη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά για τα περισσότερα άτομα η ελαφριά αύξηση του σωματικού βάρους δεν θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία. Η απομάκρυνση από τη νικοτίνη, η οποία διαρκεί περίπου τρεις ημέρες, μπορεί μερικές φορές να σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι, οπότε πριν μπείτε στον πειρασμό να φάτε, σκεφθείτε αν πραγματικά το θέλετε ή το κάνετε λόγω της στέρησής σας από το τσιγάρο. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη ή υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης προσωρινά, αλλά επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν βάρος από την διακοπή καπνίσματος με αποτέλεσμα να ξεκινούν δίαιτα. Όταν συμβεί αυτό, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα, γι αυτό και οι περισσότεροι σταματούν την προσπάθεια. Για να πετύχει, απλά εστιάστε στη διατήρηση του σημερινού σας βάρους, ενώ διαχειρίζεστε την διακοπή καπνίσματος. Αφού αισθάνεστε άνετα με την κατάστασή σας χωρίς τσιγάρο, μπορείτε να στρέψετε την προσοχή σας στο πρόσθετο βάρος. Εν μέρει, έχει να κάνει με την ανάγκη αντικατάστασης της πράξης του καπνίσματος. Οι καπνιστές έχουν ισχυρή σχέση “χέρι-προς-στόμα” και το φαγητό είναι μια δραστηριότητα από το χέρι στο στόμα. Καλό θα είναι να σκεφθείτε πριν την διακοπή του καπνίσματος να κάνετε μία μικρή προετοιμασία όσον αφόρα την διατροφής σας. Μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βοηθάει να είσαστε σωματικά και συναισθηματικά καλύτερα, γεγονός που με τη σειρά του διευκολύνει τη διατήρηση της καθημερινής προσπάθειας που απαιτείται κατά τους πρώτους μήνες της διακοπής του καπνίσματος. Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την προσπάθειά σας
 • Δώστε προσοχή στις μερίδες: τοποθετήστε μικρή ποσότητα στο πιάτο σας, από όλες τις ομάδες τροφίμων.
 • Διαβάστε τις ετικέτες: δώστε προτεραιότητα στα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά και υψηλά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
 • Κρατήστε τους πειρασμούς έξω από το σπίτι: αν δεν υπάρχουν ανθυγιεινά τρόφιμα στο σπίτι τότε δεν θα φάτε.
 • Πίνετε άφθονο νερό: Αν έχετε την ανάγκη να φάτε, πίνετε πρώτα ένα ποτήρι νερό. Πολλές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν την δίψα με την πείνα.
 • Εάν το 80% των γευμάτων και των σνακ που τρώτε σε μια εβδομάδα είναι υγιεινά, στις σωστές μερίδες και ώρες, το άλλο 20%μπορεί να είναι κάποιες απολαύσεις.
 • Δοκιμάστε να φάτε 5 ή 6 μικρά γεύματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ώθηση για σνακ είναι έντονη από την αρχή της διακοπής, έτσι, τρώγοντας συχνά και μικρά γεύματα ελαχιστοποιείτε τις πιθανότατες να φάτε μεγάλη ποσότητα. Τα συχνά, μικρά γεύματα μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό σας.
 • Αρχίστε να ασκείτε τακτικά. Το κάπνισμα λέγεται ότι αυξάνει ελάχιστα το μεταβολισμό εξαιτίας της νικοτίνης που είναι διεγερτική. Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, μπορείτε να κάψετε λιγότερες θερμίδες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες. 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η άσκηση βελτιώνει επίσης τη διάθεση, κάτι που βοηθάει στη ρύθμιση της όρεξης.
 • Αποσπάστε τον εαυτό σας: Προσθέστε επιπλέον δραστηριότητες στην καθημερινότητα σας. Η πλήξη σας ωθεί στην κατανάλωση φαγητού αλλά και στο κάπνισμα.
 • Κοιμηθείτε καλά: η έλλειψη ύπνου πολλές φορές σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και πεινασμένοι.
Τα οφέλη από την διακοπή καπνίσματος πολλά, όπως:
 • Οι πνεύμονες και η καρδιά θα είναι πιο δυνατοί.
 • Αποφυγή σοβαρών προβλημάτων υγείας.
 • Το δέρμα θα φαίνεται πιο νεανικό.
 • Τα δόντια θα είναι πιο λευκά.
 • Θα έχετε καλύτερη αναπνοή.
 • Τα μαλλιά, τα ρούχα και τα χέρια θα μυρίσουν καλύτερα.
 • Θα έχετε περισσότερα χρήματα όταν δεν αγοράζετε τσιγάρα.
 • Θα έχετε καλύτερες επιδόσεις στον αθλητισμό ή σε άλλες σωματικές δραστηριότητες.
Το κάπνισμα προκαλεί ασθένειες όπως καρκίνο του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις και πλήθος σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αλλά και η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία. Η απόκτηση μιας συνήθειας απαιτεί χρόνο, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Κάντε ένα βήμα τη φορά.