ΔΙΑΙΤΑ ORAC

Δίαιτα OracΔίαιτα Orac: με σύμμαχο την Υγεία

Η δίαιτα Orac περιλαμβάνει μία σειρά διατροφικών προγραμμάτων που στηρίζονται στη χρήση «αντιοξειδωτικών» τροφών σε ημερήσια κατανάλωση. Έγινε γρήγορα αρκετά δημοφιλής, καθώς υπόσχεται, όχι μόνο άμεσα και εμφανή αποτελέσματα αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μεταβολικού μας συστήματος.

Τι είναι όμως οι «αντιοξειδωτικές τροφές» ;
Μέχρι και σήμερα ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε μία σωστή διατροφή ανήκε δικαιωματικά στις βιταμίνες. Τα αντιοξειδωτικά ως ουσίες/συστατικά πολλών και διαφορετικών τροφίμων, ενισχύουν σε υψηλό βαθμό την άμυνα του οργανισμού μας, αφού εξ’ ορισμού, αποτρέπουν τις οξειδώσεις που δημιουργούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Πιο απλά, κάθε αντιοξειδωτική ουσία είναι σε θέση να ενδυναμώσει τον οργανισμό μας απέναντι σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η νόσος Crohn, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, κάποιες ρευματοπάθειες και αυτοάνοσα και πολλές άλλες.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, αναρωτιέται κανείς σε ποιες τροφές κρύβονται αυτά τα «μαγικά» αντιοξειδωτικά. Η αλήθεια είναι πως δεν βρίσκονται σε παράξενα σκευάσματα και συνταγές, άγνωστα στους μεσογειακούς λαούς, αλλά αντίθετα είναι πολύ γνώριμα σε όλους, ειδικά σε εμάς τους Έλληνες. Αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκουμε σε πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια, αλλά και σε πληθώρα δημητριακών και ξηρών καρπών.

Σε ένα προτεινόμενο εβδομαδιαίο μοντέλο δίαιτας Orac θα βρούμε κυρίως, δημητριακά ολικής άλεσης, μέλι, τσάι, μπρόκολο, παντζάρια, μήλα κι άλλα φρούτα, κρεατικά και πολλά όσπρια.
Πώς όμως θα τα καταναλώσουμε;
Εργαλείο «κλειδί» για την δίαιτα Orac είναι ο «δείκτης Orac», μια μονάδα μέτρησης των αντιοξειδωτικών ουσιών στις τροφές που υπολογίζει τη δυναμική της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, αν σκεφτεί κανείς ο, τι έχουμε δει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν κάνοντας χρήση των γνωστών σε όλους μας θερμιδομετρητών.

Εφαρμόζοντας το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της δίαιτας και μετρώντας πάντα τον «δείκτη Orac» πριν την κατανάλωση κάθε τροφής, η διατροφή υπόσχεται απώλεια 4 κιλών από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ενώ παράλληλα εγγυάται την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, την άμεση μείωση της κυτταρίτιδας και τη συνολική αναδόμηση του οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε;
Παρόλο που η δίαιτα Orac στηρίζεται στην κατανάλωση τροφών ανώτατης βιολογικής αξίας και παράλληλα δεν απορρίπτει καθ’ ολοκληρία κάποιες κατηγορίες τροφών, όπως συμβαίνει στη μέθοδο Atkins, ενέχει κάποιες μικρές άλλα όχι ασήμαντες παγίδες.

Καθώς η πρόσληψη θερμίδων κυμαίνεται από 1200-1500 ημερησίως, ίσως δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει δίχως τη βοήθεια κάποιου ειδικού, περιπτώσεις έντονης παχυσαρκίας. Επιπλέον, η λογική της βασίζεται στη διαδικασία της μέτρησης/υπολογισμού των μονάδων Orac και επομένως απαιτεί συστηματική προσωπική ενασχόληση, γεγονός που την καθιστά, για κάποιους, περίπλοκη.

Ειδικά στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει το μοντέλο του Kerry Glassman, τότε θα πρέπει να είναι σε θέση να υποβληθεί σε μία «αποτοξινωτική» διαδικασία 4 ημερών, διαδικασία η οποία δεν είναι σωστό να γίνεται αυθαίρετα, δίχως την συμβολή ενός ειδικού, ενώ παράλληλα το διάστημα των ημερών είναι τέτοιο που ενδέχεται να μας εξαντλήσει και να μας αποθαρρύνει να συνεχίσουμε.
Καταλήγοντας, θα λέγαμε πως αν και η δίαιτα Orac δεν φαίνεται να διαφέρει κι πολύ από τις διάφορες διατροφικές προτάσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα, εισάγει μια αλλιώτικη νοοτροπία ˙ καταδεικνύει με σαφήνεια πως οι τροφές μπορούν να γίνουν ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας μας ενώ εμείς οι ίδιοι μπορούμε να γίνουμε οι καλύτεροι γιατροί του εαυτού μας.

Τροποποιώντας τις διατροφικές μας συνήθειες ομαλά, και υιοθετώντας, με τη βοήθεια πάντοτε ενός ειδικού, ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής ανώτερης ποιότητας, προσαρμοσμένο στις προσωπικές μας ανάγκες, δεν γινόμαστε απλά πιο κομψοί κι ελκυστικοί, αλλά κυρίως, πιο υγιείς και ανθεκτικοί στους κινδύνους του σύγχρονου τρόπου ζωής.