ΔΙΑΙΤΑ ATKINS,ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

 diaita-atkinsΗ δίαιτα Atkins συγκαταλέγεται στη λίστα με τις πιο γνωστές και διαδεδομένες δίαιτες παγκοσμίως.
Αποτελεί τον βασικό κορμό των διατροφικών προτάσεων…

η δίαιτα που έγινε «θρύλος», αποκαλύπτεται!

Η δίαιτα Atkins συγκαταλέγεται στη λίστα με τις πιο γνωστές και διαδεδομένες δίαιτες παγκοσμίως. Αποτελεί τον βασικό κορμό των διατροφικών προτάσεων του Dr Robert Atkins, ενώ είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε μεγάλες διασημότητες του θεάματος. Είναι όμως η καλύτερη δυνατή επιλογή?

Η δίαιτα Atkins στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα τεσσάρων σταδίων, που διαφοροποιεί τις διατροφικές συνήθειες σε χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το επιδιωκόμενο ανά φάση αποτέλεσμα.

Πιο αναλυτικά, περιλαμβάνει ένα στάδιο εισαγωγής, που δεν ξεπερνά τις 2 εβδομάδες, όπου αυξάνεται η πρόσληψη των πρωτεϊνών και μειώνεται στο ελάχιστο η πρόσληψη των υδατανθράκων. Ακολουθεί το στάδιο της συνεχιζόμενης απώλειας βάρους, που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 8-9 εβδομάδες και αυξάνεται ελαφρώς το ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης των υδατανθράκων αλλά η διατροφή παραμένει στη βάση της πρωτεϊνική , και τέλος τα στάδια της προ-συντήρησης και της συντήρησης, όπου η χρονική διάρκεια δεν επισημαίνεται και αποτελούν την φάση της επανένταξης των «απαγορευμένων» συστατικών.

Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη δίαιτα έχει άμεσα και εμφανή αποτελέσματα, και σε αυτό ακριβώς οφείλει την εξαιρετικά μεγάλη της δημοφιλία, αφού παράλληλα μοιάζει απλή και σχετικά σύντομη. Δεν περιορίζει δραστικά την ποσότητα του φαγητού σε θερμίδες, αλλά προτιμά να περιορίζει το είδος της τροφής, εισάγοντας δυναμικά την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, που είναι εύκολο να βρεθούν και εκτός της σπιτικής κουζίνας.

Θα πρέπει όμως να ξέρουμε ότι το γρήγορο αποτέλεσμα δεν σημαίνει απαραίτητα και μόνιμο. Αντιθέτως, ένα διαιτολόγιο που μας μαθαίνει να καταναλώνουμε μία και μόνο κατηγορία τροφών, υψηλές σε πρωτεΐνη, ενώ ταυτόχρονα μας απομακρύνει από τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να διαταράξει το μεταβολικό μας ρυθμό και την ισορροπία της σωματικής μας σύστασης και να μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η έλλειψη υδατανθράκων, όπως τα φρούτα, μπορεί να προκαλέσει απώλεια βιταμινών και γλυκόζης στον οργανισμό μας, και να επιφέρει πονοκεφάλους, έντονη κόπωση , ζάλη, στομαχικές διαταραχές, ξηροστομία, στοματική κακοσμία και δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, προκαλεί έντονη διούρηση που οδηγεί σε μεγάλη απώλεια σωματικών υγρών. Παράλληλα, η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών και νατρίου αυξάνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, ενώ επιταχύνουν την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Είναι ευρέως γνωστό δε, ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και ουρικού οξέως ευθύνονται άμεσα τόσο για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, όσο και για τις παθήσεις του ουροποιητικού.

Μια δίαιτα, αποτελεί εξ ορισμού μια διατροφική πρόταση, όχι μόνο για την απώλεια βάρους αλλά και για την ομαλή και σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το παραπάνω διαιτολόγιο ενδέχεται να μας απαλλάξει από κάποια επιπλέον κιλά, αλλά είναι μάλλον αμφίβολο το αν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε πραγματικά τη σωματική μας υγεία.

Μοναδική, ουσιαστική και αληθινά αποτελεσματική και μόνιμη λύση είναι η οριστική τροποποίηση των διατροφικών μας συνηθειών, μια διαδικασία μέσω της οποίας μαθαίνουμε να τρώμε όλες τις τροφές που μας χαρίζουν υγεία και να περιορίζουμε εκείνες που διαταράσσουν την σωματική μας σύνθεση και προσβάλλουν την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Τέλος, είναι απαραίτητο, πριν από κάθε μας προσπάθεια να ζητάμε τη βοήθεια ενός ειδικού. Οι σύμβουλοι διατροφής της σύγχρονης διαιτολογίας είναι σε θέση να μας προτείνουν λύσεις που θα αλλάξουν μια για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φαγητό, μακριά από ακρότητες και πάντα χέρι-χέρι με την υγεία.