ΔΙΑΙΤΑ 1200 ΘΕΡΜΙΔΩΝ

δίαιτα-1200-θερμίδων

Diet in the contemporary style.

Δίαιτα των 1200 θερμίδων: «All Time Classic» ή μήπως «Old Fashion».

Η δίαιτα των 1200 θερμίδων αποτελεί σταθερή αξία στην οικογένεια των διατροφολόγιων. Ειδικά την δεκαετία του ’90, ήταν ίσως η πιο αγαπημένη μέθοδος πολλών σταρ του σινεμά και γενικότερα της βιομηχανίας του θεάματος, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και στις μέρες μας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να ακολουθήσουν το διατροφικό της μοντέλο.

Άραγε, είναι μία κλασσική και διαχρονική συνταγή ή μήπως ένα παλιομοδίτικο κατάλοιπο;

Η λογική της δίαιτας των 1200 θερμίδων βασίζεται σε απλά μαθηματικά.
Καθώς ο μέσος άνθρωπος δαπανά περισσότερες θερμίδες για την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών, οι 1200 θερμίδες ημερησίως αποτελούν τη κατώτερη συνιστώμενη ενεργεία που χρειάζεται ένας φυσιολογικός οργανισμός για την απώλεια βάρους. Επομένως, «καίμε» περισσότερη ενέργεια από όση προσλαμβάνουμε, άρα αδυνατίζουμε.

Κάπου εδώ όμως, γεννούνται μερικά βασικά ερωτήματα κι έτσι θα πρέπει να εξετάσουμε ορισμένες παραμέτρους ώστε να αξιολογήσουμε τη συγκεκριμένη διατροφική πρόταση με σωστό κι επιστημονικό τρόπο.

• Είναι οι 1200 θερμίδες η συνιστώμενη ενέργεια για όλους όσοι θέλουν να χάσουν βάρος;

Όχι. Η συγκεκριμένη τιμή συνιστώμενης ενέργειας προτείνεται με γνώμονα τη μέση τιμή των ανθρώπινων οργανισμών, κι επομένως είναι πολύ πιθανό να μην ταιριάζει σε όλους. Για παράδειγμα, κάποιος που εργάζεται περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα, ή το επάγγελμά του περιλαμβάνει βαριά σωματική καταπόνηση, ακόμη και συστηματική άσκηση, τότε εύλογα έχει ανάγκη από περισσότερες θερμίδες ημερησίως κι ως εκ τούτου, αν περιοριστεί στις 1200 μπορεί να θέσει την υγεία του σε μεγάλο κίνδυνο. Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι θα ταλαιπωρηθεί από εξάντληση, κόπωση, ζάλη και πολλά ακόμα συμπτώματα αδιαθεσίας, αφού ο οργανισμός του υποσιτίζεται σε υπερβολικό βαθμό.

Φυσικά, μπορεί να συμβεί και ακριβώς το αντίθετο, σε περιπτώσεις που το σώμα δεν καταναλώνει τις απαιτούμενες θερμίδες, με αποτέλεσμα να μην αποδώσει καθόλου η δίαιτα και το βάρος να παραμείνει σταθερό. Είναι σίγουρο δε ότι σε περιπτώσεις βαριάς παχυσαρκίας, το παραπάνω μοντέλο έχει περισσότερες πιθανότητες να αποτύχει.

• Ο υπολογισμός των θερμίδων σημαίνει «σωστή διατροφή»;

Όχι. Ο τρόπος που συνήθως υπολογίζει κάποιος τις θερμίδες σε μία τέτοια δίαιτα, αν δεν υπάρχει κάποιο έτοιμο πρόγραμμα διαιτολογίου, είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους γνωστούς σε όλους μας θερμιδομετρητές. Σίγουρα θα έχετε δει, έστω κι μια φόρα, αυτά τα μικρά κόκκινα βιβλιαράκια που μοιάζουν με λεξικά τροφών κι συνοδεύονται από τον υπολογισμό τους σε θερμίδες.
Υπολογίζοντας όμως τις θερμίδες σε ένα φαγητό ή μεμονωμένα σε κάθε τρόφιμο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τρώμε και υγιεινά, αφού η επιλογή της τροφής έγκειται σε μας τους ίδιους. Έτσι, μπορεί κάποιος να καταναλώσει 2 πάστες και να καλύψει το σύνολο των επιτρεπόμενων θερμίδων για το 24ωρο. Τι γίνετε μετά; Προφανώς, θα πρέπει να μένει νηστικός για την υπόλοιπη μέρα και φυσικά δεν θα προσλάβει το απαιτούμενο ποσοστό βιταμινών και ιχνοστοιχείων για τις ημερήσιες ανάγκες του.

• Ο υπολογισμός σε θερμίδες αρκεί για την απώλεια βάρους;

Όχι. Η απώλεια βάρους είναι μια σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία με πολλές και διαφορετικές παραμέτρους. Η συμβολή ενός ειδικού είναι απαραίτητη, ώστε να αξιολογήσει τη σωματική, οργανική και φυσική μας κατάσταση, να καταγράψει τις ημερήσιες ανάγκες μας, να αποκτήσει πλήρη εικόνα της σωματικής μας σύστασης και φυσικά, να μετρήσει τη λειτουργία του μεταβολικού μας ρυθμού. Η πρόσληψη των ημερήσιων θερμίδων, είναι σε άμεση συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, και σίγουρα δεν είναι σε θέση από μόνη της να αντιμετωπίσει με ασφάλεια το πρόβλημα των περιττών κιλών.
Στη σύγχρονη δε διαιτολόγια, δεν αξιολογούνται μόνο τα παραπάνω δεδομένα, αλλά γίνεται επιλογή συγκεκριμένων συνδυασμών τροφών που για κάθε οργανισμό αποτελούν την ιδανική συνταγή για την απώλεια βάρους.

• Τι συμβαίνει αφού χαθούν τα περιττά κιλά;

Όπως επισημάναμε και παραπάνω, οι 1200 θερμίδες την ημέρα, αποτελούν το κατώτερο όριο ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κι επομένως η συγκεκριμένη δίαιτα δε συνιστάται ως μοντέλο διατροφής που μπορεί κανείς να ακολουθήσει εφ’ όρου ζωής. Μετά το τέλος του προγράμματος, θα πρέπει κανείς να αυξήσει τις θερμίδες που καταναλώνει αν μέρα, σε τουλάχιστον 1500. Είναι σίγουρο ότι, αν αυτό συμβεί με μη ομαλό τρόπο και δίχως την επίβλεψη κάποιου ειδικού, το πιθανότερο είναι να αυξήσει το βάρος του εκ νέου.
Το τελευταίο είναι πολύ επικίνδυνο, εκτός από απογοητευτικό, αφού η συχνή αυξομείωση βάρους μπορεί να διαταράξει τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας και να γίνει αιτία πολλών προβλημάτων υγείας, όπως οι ορμονικές διαταραχές.

Συνοψίζοντας λοιπόν, θα λέγαμε ότι η δίαιτα των 1200 θερμίδων είναι μάλλον μια ξεπερασμένη διατροφική πρόταση, αφού οι σύγχρονες μέθοδοι έχουν αποδείξει ότι δεν είναι σε θέση να καλύψει τις πραγματικές διατροφικές μας ανάγκες και να μας εξασφαλίσει την ουσιαστική απώλεια των περιττών κιλών.

Ας μην ξεχνάμε ότι, «δίαιτα» σημαίνει σωστή διατροφική αγωγή, όπου η απώλεια βάρους συνδέεται με την απώλεια λίπους και όχι σωματικών υγρών και μυϊκής μάζας, συνεπώς ένα διαιτολόγιο απλής θερμιδομετρίας είναι μάλλον αμφίβολο αν μπορεί να την επιτύχει.
Παράλληλα η διατροφική αγωγή θα πρέπει να εξισώνεται με την μύησή μας σε ένα καινούργιο μοντέλο διατροφικών συνηθειών που θα είναι σε θέση να εφαρμοστεί εφ όρου ζωής, ώστε να μας εξασφαλίσει υγεία και ευεξία.