Ας γνωρίσουμε καλύτερα το γλυκαιμικό μας δείκτη!!

Λίγα λόγια για το γλυκαιμικό δείκτη :

Τη δεκαετία του 1980, γεννήθηκε από το Jenkins η έννοια του γλυκαιμικού δείκτη και δημιουργήθηκε για να συγκρίνονται οι φυσιολογικές επιδράσεις των υδατανθράκων στη γλυκόζη. Συγκεκριμένα, ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο θα αυξηθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, 2 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς ( γλυκόζη ή λευκό ψωμί).

Τρόφιμα και γλυκαιμικό φορτίο :

Ο γλυκαιμικός δείκτης λοιπόν σχετίζεται με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα των υδατανθράκων. Για το λόγο αυτό, προτάθηκε και η έννοια του γλυκαιμικού φορτίου, το οποίο σχετίζεται και με την ποσότητα και υπολογίζεται με τον εξής τρόπο : ΓΦ = (ΓΔ/100) Χ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ τροφίμου σε υδατάνθρακες.

Τί σημαίνει λοιπόν πως οι ψητές πατάτες έχουν ΓΔ-85;  Αυτό σημαίνει πως το 85% των υδατανθράκων που πρόκειται να καταναλωθεί θα μετατραπούν σε γλυκόζη αίματος μέσα στο πρώτο δίωρο.

Εικόνα 1 : ΓΔ ορισμένων τροφίμων

Υπάρχει ένας διαχωρισμός για τα τρόφιμα ανάλογα με το ΓΔ τους :

  • Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμα : εκείνα με ΓΔ < 55
  • Μέτριου γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμα : εκείνα με 55 < ΓΔ < 69
  • Υψηλού γλυικαιμικού δείκτη τρόφιμα : ΓΔ >  

Από τον παραπάνω πίνακα, λοιπόν, μπορούμε να κατατάξουμε τα τρόφιμα στις αντίστοιχες ομάδες.

Γλυκαιμικός δείκτης και Σακχαρώδης Διαβήτης :

Έχει αποδειχθεί πως ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται άμεσα με το γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων, και αυτό γιατί αυτή η νόσος χαρακτηρίζεται από τις υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως όσο πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει ένα τρόφιμο, τόση παραπάνω ποσότητα υδατανθράκων θα μετατραπεί σε γλυκόζη αίματος.

Ορισμένες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον BrandMiller και τους συνεργάτες του το 2003, έχουν δείξει πως οι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δίαιτες βελτιώνουν το γλυκαιμικό έλεγχο σε σχέση με δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σε άτομα με διαβήτη. Επίσης, η αντικατάσταση των τροφίμων υψηλού με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μειώνει τις υπογλυκαιμίες σε παιδιά και ενήλικους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Συμβουλές για αξιοποίηση του γλυκαιμικού δείκτη :

Σίγουρα για ένα διαβητικό, θα είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι συμβουλές, καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζουμε όλοι, ανεξαρτήτως προβλήματος.

Εφόσον λοιπόν γνωρίζουμε περί γλυκαιμικού δείκτη και γλυκαιμικού φορτίου, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε χρήσιμα. Με την ανάμειξη τροφίμων χαμηλού και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη επιτυγχάνουμε χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ καλό θα ήταν να επιλέγουμε τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Επίσης, καλό θα ήταν να μειώσουμε την κατανάλωση τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων καλό θα ήταν να συνοδεύονται με κατανάλωση ενός πρωτεινούχου τροφίμου μαζί ή λαχανικού.

Όσον αφορά τώρα τα γεύματα, καλό θα ήταν να καταναλώνουμε  λαχανικά στα 2 κύρια γεύματα  της ημέρας ( μεσημεριανό – βραδινό ) καθώς επίσης και φρόυτα όχι ιδιαίτερα ώριμα, καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ένα άλλο κόλπο, επίσης, είναι και η κατανάλωση λεμονιού και ξυδιού στα φαγητά και στις σαλάτες.