ΓΛΥΚΟ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ
ΓΛΥΚΟ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ
Πολύ συχνά στο γραφείο μας, οι πελάτες ρωτάνε εάν κατά τη διάρκεια της δίαιτας μπορεί κάποιος να φάει γλυκό. Είναι η ερώτηση που θα κάνει κάποιος με το που παραλάβει το πρόγραμμα διατροφής. Και αυτό γιατί ο περισσότερος κόσμος λόγω της άστατης διατροφής που κάνει έχει μειωμένη ενέργεια με αποτέλεσμα να αναζητά γλυκό για να νοιώσει καλύτερα.
Αυτό συμβαίνει διότι τα γλυκά και συγκεκριμένα η επεξεργασμένη ζάχαρη αυξάνει τις ενδορφίνες, δηλαδή τις ορμόνες της ευτυχίας που μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση και να δώσουν ευχαρίστηση, η οποία όμως θα εξασθενήσει γρήγορα, εξαιτίας της υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης. Ο εγκέφαλος χρειάζεται συγκεκριμένη ποσότητα γλυκόζης. Τα κύτταρα του εγκεφάλου απαιτούν δύο φορές περισσότερη ενέργεια από όλα τα άλλα κύτταρα του σώματος, περίπου το 10% των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Όταν κάποιος τρώει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, γίνεται απότομη αύξηση της γλυκόζης και μετά από λίγο απότομη πτώση της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση συμπτωμάτων κατάθλιψης, ευερεθιστότητα, χαμηλή συγκέντρωση, απότομη και μεγάλη πείνα και ασθενής μνήμη. Σε αυτήν την περίπτωση οι άνθρωποι αναζητούν κατι που θα τους κάνει να νοιώσουν καλά και εκεί θα στραφούν προς τα γλυκά αφού υπάρχει και η αίσθηση μεγάλης πείνας. Επίσης η επεξεργασμένη ζάχαρη και κάποιοι υδατάνθρακες όπως (λευκό ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα) παρέχουν πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να καταναλώνονται βιταμίνες Β που ενισχύουν τη διάθεση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη 3.456 δημοσίων υπαλλήλων μέσης ηλικίας, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry, διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν διατροφή που περιείχε πολλές επεξεργασμένες τροφές είχαν 58% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ εκείνοι των οποίων η διατροφή τους περιείχε πιο υγιεινές και φυσικές τροφές είχαν 26% μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Η ζάχαρη εμποδίζει επίσης την παραγωγή χρωμίου ενός μετάλλου που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επειδή η ινσουλίνη, η οποία καθαρίζει τη γλυκόζη από το αίμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτό. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει περισσότερες ζημιές από ό, τι καλό στην υγεία μας. Η ζάχαρη δεν είναι ο εχθρός του εγκεφάλου, η υπερβολική ζάχαρη είναι.
Για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω και να τρώτε το γλυκό σας όποτε πραγματικά το θέλετε και όχι λόγω της άστατης διατροφής σας ή της συναισθηματικής σας κατάστασης ακολουθήστε τα παρακάτω:
- Διατηρήστε φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Έχετε ένα πλάνο διατροφής το οποίο περιέχει σωστούς συνδυασμούς τροφίμων τις σωστές ώρες.
- Επιλέξτε τρόφιμα ανεπεξέργαστα με λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες.
- Κάνετε άσκηση που προκαλεί παραγωγή ενδορφινών.
- Βελτιώστε τα επίπεδα σεροτονίνης. Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ το οποίο μετατρέπεται σε σεροτονίνη γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας, η οποία είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής. Καταστέλλει την όρεξη, ιδιαίτερα για τα γλυκά. Ανεπάρκεια σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και παχυσαρκία. Η τρυπτοφάνη πρέπει να ληφθεί από τη διατροφή και αυτό μπορεί να επιτευχτεί με σωστούς συνδυασμούς τροφίμων.
Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να τρώει γλυκά. Η συνεχόμενη αναζήτηση γλυκού είναι αποτέλεσμα λάθος διατροφικών επιλογών και της καθιστικής ζωής. Αλλάξτε τρόπο ζωής και ο πόθος σας για γλυκό θα αποτελεί παρελθόν