ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΗ

ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΗ

Η Γλουταμίνη ειναι ενα μη απαραίτητο αμινοξυ, το οποίο οσο παιρνουν τα χρόνια και εξελλίσσεται η επιστήμη της υγείας, απασχολεί ολο και περισσότερες ομάδες ανθρώπων.Παράγεται απο το γλουταμικό οξύ και αποθηκεύτεται κατα βάση στους σκελετικούς μυες (75%) αλλα και στους πνεύμονες, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και το στομάχι. Αποτελεί κύριο μεταφορέα αζώτου μεταξύ των ιστών αλλα και  τον κύριο προμηθευτή αζώτου για την σύνθεση πουρινών και πυριμιδινών.

GlutamineΕνω ενα υγειές σώμα εχει την δυνατότητα να παράγει απο μόνο του την ποσότητα γλουταμίνης που χρειάζεσαι,  εχει μελετηθεί ευρέως η σημαντικότητα της  χρήση της ως συμπλήρωμα διατροφής στον πλέον συγχρονο τροπό ζωής ακομα και ενος απόλυτα υγειούς ανθρώπου.

ΜΕΛΕΤΕΣ

Το σώμα μας υπο συνθήκες στρές και έντονης κόπωσης-ασθένειας χρησιμοποιέι την γλουταμίνη ως βασικό αμινοξύ για την διατήρηση της ομοιόστασης του. Ώς συνέπεια το  αρνητικό ισοζυγιο παραγωγής-κατανάλωσης γλουταμίνης.

 • Η θεώρηση αυτή επικεντρώνεται σε αρκετές βασικές κλινικές μελέτες σε ανοσοκατασταλμένα άτομα (ασθενείς με εγκαύματα, τα άτομα με καρκίνο και HIV λοίμωξη, και εκείνους που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ή που έχουν υποστεί σημαντικά τραύματα) που έχουν δοκιμαστεί και αποδεικνύεται ότι η παροχή γλουταμίνης στον οργανισμό είναι επωφελής για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και την κλινική έκβαση.
 • Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι κάτω από κατάλληλες συνθήκες,η γλουταμίνη είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ώστε να μπορεί να δράσει σαν ένα αναπνευστικό καύσιμο και ότι μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των διεγερμένων ανοσοκυττάρων.
 • Μελέτες και κλινικά αποτελέσματα έδειξαν ισχυρή επίδραση συμπληρώματος γλουταμίνης για τον ανθρώπινο αριθμό ανοσοποιητικών κυττάρων και την σωστή λειτουργία τους. Ακόμα μια προσφατη μετέτη εχει αποδείξει μείωση ποσοστών μόλυνσης σε νοσοκομείο , μετα την χορήγηγση γλουταμίνης σε ενήλικες ασθενείς που είχαν υποστεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, σημαντικά τραύματα και σε πρόωρα βρέφη που απαιτούσαν εκτακτη φροντίδα.
 • Μια σημαντική μείωση της συγκέντρωσης γλουταμίνης στο πλάσμα έχει πρόσφατα παρατηρηθεί σε νεογνά και ενήλικες κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της ασθένειας και το άγχος. Αν και μερικές μελέτες σε νεογνά έχουν δείξει παρεντερική και εντερική συμπλήρωση με γλουταμίνη να είναι προς όφελος, οι κλινικές μελέτες δεν έχουν δείξει παρατεταμένη πλεονεκτήματα, όπως η μείωση της θνησιμότητας ή κίνδυνο λοιμώξεων σε ενήλικες. (η γλουταμίνη δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει την μυϊκή φθορά που σχετίζεται με τη νόσο ή σχετίζονται με την ηλικία σαρκοπενία)

ΟΦΕΛΗ ΛΗΨΕΙΣ ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΗΣ:

 • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
 • Επούλωση τραυμάτων/ εγκαυμάτων
 • Πρόληψη λοιμώξεων
 • Μείωση αντίστατης ινσουλίνης
 • Βελτίωση πνευματικής λειτουργίας
 • Μείωση τραυμάτων κ στρες κατα την ασκηση

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ-ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η ημερησια συνιστώμενη δοσολογία:

Καλό θα ήταν να μην επιλέγετε τη δοσολογία αλλά ούτε και ένα συμπλήρωμα γλουταμίνης χωρίς τη συμβουλή του γιατρού ή του διαιτολόγου σας. Αυτό γιατί κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές διατροφικές συνήθειες!Επίσης η δοσολογία αλλάζει όταν η χρήση της γλουταμίνης είναι για θεραπευτικούς σκοπούς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Glutamine Metabolism: Nutritional and Clinical Significance. Philip Newsholme
 2. ΒΙΒΛΙΟ: Modern nutrition in health and disease
 3. Glutamine and arginine: immunonutrients for improved health.