ΓΙΑΤΙ ΚΟΛΛΗΣΕ Η ΖΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΚΙΛΑ;

ΚΟΛΛΗΣΕ Η ΖΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΚΙΛΑ

Πολλοί άνθρωποι χάνουν αρκετά κιλά κατά τις πρώτες εβδομάδες, και στη συνέχεια η απώλεια βάρους επιβραδύνεται σημαντικά. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και συνήθως γίνετε όταν στην αρχή χάνετε περισσότερο από το αναμενόμενο ενώ αργότερα το βάρος σας παραμένει το ίδιο παρά τις συνεχείς προσπάθειές σας. Το σώμα είναι πολύ περίπλοκο και δεν συνεργάζεται πάντα με το τι θέλουμε εμείς. Οι άνθρωποι σπάνια χάνουν μια σταθερή ποσότητα βάρους κάθε εβδομάδα.

Το σωματικό βάρος ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο. Όποτε χάνουμε αρκετά κιλά, ο εγκέφαλός θα παρεμβαίνει για να σας ωθήσει πίσω σε αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό βάρος για εσάς. Και ίσως να μην προτιμάτε το ίδιο βάρος που προτιμά ο εγκέφαλός σας. Ολόκληρη η διαδικασία μοιάζει σαν έναν θερμοστάτη. Στον εγκέφαλο, ο θερμοστάτης βρίσκεται στον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος θα ενεργοποιήσει τις φυσιολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματος σας. Ένα παρόμοιο πράγμα συμβαίνει στον εγκέφαλό όταν αρχίζει να μειώνεται το λίπος. Ο εγκέφαλός μετράει το επίπεδο σωματικού λίπους χρησιμοποιώντας τη λεπτίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται στο αίμα ανάλογα με την ποσότητα λίπους που μεταφέρετε. Τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης στο αίμα σημαίνουν περισσότερο λίπος στο σώμα. Ο καθένας έχει ένα ορισμένο επίπεδο σωματικού λίπους που το σώμα του είναι ικανοποιημένο. Ο εγκέφαλός θα υπερασπιστεί αυτό το ποσό, ακριβώς όπως υπερασπίζεται τη θερμοκρασία του σώματος. Καθώς χάνετε βάρος, η ποσότητα λεπτίνης στο αίμα πέφτει και εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο για να σας βοηθήσει να πολεμήσετε για να φέρετε αυτό το λίπος πίσω. Φυσικά, αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε. Αλλά είναι δύσκολο να νικήσουμε τη βιολογία.

Ορμονική ανισορροπία

Οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Τέτοιες ορμόνες είναι η κορτιζόλη (ρυθμίζει την ενέργεια), η γκρελίνη (ορμόνη πείνας), ο θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους), η ινσουλίνη (υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξηση βάρους και διαβήτη) και η λεπτίνη (ρυθμίζει το σύστημα πείνας-κορεσμού). Εάν οι ορμόνες σας δεν βρίσκονται σε ισορροπία η ρίψη του επίμονου λίπους μπορεί να γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Οι ορμόνες ελέγχουν σημαντικές αντιδράσεις και λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός, η φλεγμονή, η εμμηνόπαυση, η πρόσληψη γλυκόζης κλπ. Οι αιτίες μιας διαταραγμένης ορμονικής ανισορροπίας μπορεί να είναι το άγχος, η ηλικία, τα γονίδια και οι κακές επιλογές στον τρόπο ζωής που οδηγούν σε αργό μεταβολισμό, δυσπεψία και ανεξέλεγκτη πείνα.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Περίπου το 75% του σωματικού βάρους είναι νερό. Το νερό βοηθάει σε διάφορες βιολογικές αντιδράσεις και λειτουργίες, όπως η πέψη και η απορρόφηση, η μεταφορά χημικών ουσιών και η αφαίρεση τοξινών. Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, όλες αυτές οι λειτουργίες δεν εκτελούνται σωστά. Και όταν συμβεί αυτό, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, τα κύτταρα σας αρχίζουν να παράγουν διαφορετικές πρωτεΐνες, οι τοξίνες δεν αποβάλλονται και η σωστή πέψη εμποδίζεται. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ο μεταβολισμός, η πέψη, και η λειτουργία των κυττάρων θα πρέπει να είναι σε βέλτιστα επίπεδα. Χωρίς να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού, αυτό δεν είναι δυνατό.

Παραλείπετε γεύματα για να μειώσετε τις θερμίδες

Η παράλειψη ενός γεύματος για μείωση των θερμίδων δεν λειτουργεί ποτέ. Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, επιβραδύνεται το μεταβολισμό και την πέψη. Επιπλέον, θα φάτε περισσότερο κατά τη διάρκεια του επόμενου γεύματος, επειδή θα πεινάσετε πιο πολύ και θα αισθανθείτε ότι είναι εντάξει να τρώτε περισσότερα καθώς έχετε παραλείψει ένα γεύμα. Το σώμα, ωστόσο, αποθηκεύει το επιπλέον φαγητό με τη μορφή λίπους. Τρώτε κάθε 3-4 ώρες και ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας σας.

Άγχος – κατάθλιψη

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική σας υγεία. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα διεγείρουν την έκκριση της κορτιζόλης, η οποία στη συνέχεια συγκεντρώνει όλους τους λιπώδεις υποδοχείς στην περιοχή της κοιλιάς, οδηγώντας σε συσσώρευση λίπους σε αυτό το σημείο. Το άγχος επίσης προκαλεί μεγάλη συσσώρευση τοξινών που μπορεί να επηρεάσει τις κυτταρικές λειτουργίες.

Ιατρικά προβλήματα

Προβλήματα θυρεοειδούς, αντίσταση στην ινσουλίνη, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπνική άπνοια, σύνδρομο Cushing κ.λπ. μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια βάρους. Αν έχετε κάνει τα πάντα σωστά αλλά δεν έχετε κάνει ακόμα ιατρικό έλεγχο, κάντε το αμέσως. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανησυχείτε καθώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα περισσότερα ιατρικά προβλήματα.

Κατακράτηση υγρών

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες , λόγω των ορμονικών διαταραχών και των μεγάλων διακυμάνσεων εξαιτίας της εμμηνόρροιας. Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ απλό: χάνετε 1 κιλό λίπους σε μια εβδομάδα, αλλά έχετε κατακράτηση. Ο αριθμός που θα δείτε στη ζυγαριά δεν είναι πραγματικός γιατί μπορεί τα κιλά να είναι παραπάνω αλλά επί της ουσίας αυτό που βλέπετε είναι παραπάνω νερά και όχι λίπος. Ευτυχώς, η κατακράτηση υγρών είναι αρκετά εύκολο να διορθωθεί. Συνήθως απαιτεί ισορροπία στην πρόσληψη νατρίου και καλίου, καθημερινή κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού και διατήρηση των επιπέδων κορτιζόλης. Μόλις αυτά είναι φυσιολογικά μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα επίπεδα υγρών σας θα είναι σταθερά.

Αύξηση μυϊκής μάζας

Πολλές φορές βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς να είναι σταθερός, αλλά το σώμα σας να αλλάζει. Αυτό συμβαίνει διότι αυξάνετε η μυϊκή σας μάζα και ελαττώνεται το λίπος. Όταν αρχίσετε να γυμνάζετε εντατικά τους μύες σας, απορροφούν και κρατούν αρκετό επιπλέον  γλυκογόνο και νερό. Και αυτό προσθέτει βάρος. Αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί αφού αυτός είναι ο στόχος για ένα υγιές και όμορφο σώμα.

Οι στόχοι απώλειας βάρους είναι μη ρεαλιστικοί

Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι απώλειας βάρους μπορεί επίσης να είναι απογοητευτικοί. Η απώλεια 10 κιλών σε μια εβδομάδα δεν είναι δυνατή, και αναφέρομαι στο λίπος και όχι στο βάρος του νερού. Οι γρήγορες δίαιτες μπορούν να υποσχεθούν το αδύνατο, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν τη μόνιμη απώλεια βάρους. Θα πρέπει πάντα να στοχεύετε στη σταδιακή απώλεια λίπους. Αυτό θα κάνει τους στόχους σας πιο ρεαλιστικούς και εφικτούς.

Μείωση μεταβολισμού

Καθώς ελαττώνεται το σωματικό σας βάρος, καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια. Αυτό συμβαίνει διότι επιβραδύνετε ο μεταβολισμός σας και αρχίζει να προσαρμόζεται στο νέο σας βάρος. Όσο περισσότερο περιορίζετε τις θερμίδες σας, τόσο πιο γρήγορη και μεγαλύτερη είναι η μείωσή του. Γι αυτό και θα πρέπει να μειώνουμε σιγά σιγά τις θερμίδες και να ασκούμαστε πιο πολύ έτσι ώστε να μην έχουμε απότομη μείωση του μεταβολισμού. Απαγορεύεται οι θερμίδες που καταναλώνετε την ημέρα να είναι κάτω απο το βασικό σας μεταβολισμό.

Επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο για την αντιμετώπιση οποιοδήποτε προβλήματος και αν αντιμετωπίζετε, ώστε η απώλεια βάρους να είναι ευκολότερη και πιο αποτελεσματική και η ζυγαριά να μην ¨ξανακολλήσει¨.