ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ;
Οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων, ωστόσο το σώμα μας δεν μπορεί να τις αφομοιώσει. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φυτικές ίνες ως καύσιμο, δεν τις καθιστά λιγότερο πολύτιμες για τη συνολική υγεία.
Διακρίνονται σε:
“καλά” βακτήρια του εντέρου, οδηγώντας σε διάφορα οφέλη για την υγεία.
Ορισμένοι τύποι φυτικών ινών μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να καταπολεμήσουν τη δυσκοιλιότητα.
Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις, πρέπει να καταναλώνετε περίπου 14 γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά. Αυτό μεταφράζεται περίπου σε 24 γρ. φυτικών ινών για τις γυναίκες και 38 γρ. για τους άνδρες.
Δυστυχώς, εκτιμάται ότι το 95% των ενηλίκων και των παιδιών δεν καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες τους για φυτικές ίνες.
Ευτυχώς, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών είναι σχετικά εύκολη – απλώς χρειάζεται να ενσωματώσουμε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στη διατροφή μας.
Η κατανάλωση τους μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό τα ακόλουθα οφέλη:
Όσοι βασανίζονται από τη δυσκοιλιότητα ή γενικά από μειωμένη κινητικότητα του εντέρου είναι καλό να προσθέσουν φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Οι ίνες αυξάνουν τον όγκο στο πεπτικό σύστημα, καθώς ο οργανισμός δεν τις χωνεύει, με αποτέλεσμα να διεγείρεται το έντερο.
- Διαλυτές φυτικές ίνες, που περιέχονται στα όσπρια, τη βρώμη, τη σίκαλη, το κριθάρι, στα περισσότερα φρούτα και χυμούς φρούτων, στα περισσότερα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα) και στα αποξηραμένα φρούτα.
- Αδιάλυτες φυτικές ίνες, που περιέχονται στα προϊόντα ολικής αλέσεως, στις φλούδες φρούτων και λαχανικών, σε φρούτα όπως οι άγουρες μπανάνες και τα αβοκάντο, σε λαχανικά όπως τα πράσινα φασόλια και το κουνουπίδι και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.

-
Μείωση της χοληστερόλης
-
Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
-
Προσθήκη όγκου στο πεπτικό σύστημα

-
Βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα
-
Μείωση του κινδύνου για καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος