γιατί είναι σημαντικές οι φυτικές ίνες;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ;

Οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων, ωστόσο το σώμα μας δεν μπορεί να τις αφομοιώσει. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φυτικές ίνες ως καύσιμο, δεν τις καθιστά λιγότερο πολύτιμες για τη συνολική υγεία.

Διακρίνονται σε:

  • Διαλυτές φυτικές ίνες, που περιέχονται στα όσπρια, τη βρώμη, τη σίκαλη, το κριθάρι, στα περισσότερα φρούτα και χυμούς φρούτων, στα περισσότερα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα) και στα αποξηραμένα φρούτα.
  • Αδιάλυτες φυτικές ίνες, που περιέχονται στα προϊόντα ολικής αλέσεως, στις φλούδες φρούτων και λαχανικών, σε φρούτα όπως οι άγουρες μπανάνες και τα αβοκάντο, σε λαχανικά όπως τα πράσινα φασόλια και το κουνουπίδι και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Οι φυτικές ίνες είναι απίστευτα σημαντικές. Δεν διασπώνται στο στομάχι και καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου αποτελούν τροφή για ταγιατί είναι σημαντικές οι φυτικές ίνες; “καλά” βακτήρια του εντέρου, οδηγώντας σε διάφορα οφέλη για την υγεία.

Ορισμένοι τύποι φυτικών ινών μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να καταπολεμήσουν τη δυσκοιλιότητα.

Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις, πρέπει να καταναλώνετε περίπου 14 γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά. Αυτό μεταφράζεται περίπου σε 24 γρ. φυτικών ινών για τις γυναίκες και 38 γρ. για τους άνδρες.

Δυστυχώς, εκτιμάται ότι το 95% των ενηλίκων και των παιδιών δεν καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες τους για φυτικές ίνες.

Ευτυχώς, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών είναι σχετικά εύκολη – απλώς χρειάζεται να ενσωματώσουμε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στη διατροφή μας.

Η κατανάλωση τους μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό τα ακόλουθα οφέλη:

  1. Μείωση της χοληστερόλης

Η παρουσία φυτικών ινών στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το σώμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν παίρνετε στατίνες, που είναι φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης και χρησιμοποιείτε συμπληρώματα φυτικών ινών όπως για παράδειγμα ψύλλιου.

  1. Διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά τείνουν να είναι χαμηλότερα σε θερμίδες. Επίσης, η παρουσία φυτικών ινών μπορεί να επιβραδύνει την πέψη στο στομάχι και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πληρέστεροι για περισσότερο.

  1. Προσθήκη όγκου στο πεπτικό σύστημα

γιατί είναι σημαντικές οι φυτικές ίνες;Όσοι βασανίζονται από τη δυσκοιλιότητα ή γενικά από μειωμένη κινητικότητα του εντέρου είναι καλό να προσθέσουν φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Οι ίνες αυξάνουν τον όγκο στο πεπτικό σύστημα, καθώς ο οργανισμός δεν τις χωνεύει, με αποτέλεσμα να διεγείρεται το έντερο.

  1. Βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα

Το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπάσει τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του σακχάρου να διατηρούνται, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με διαβήτη.

  1. Μείωση του κινδύνου για καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος

Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένου ότι ορισμένοι τύποι φυτικών ινών, όπως η πηκτίνη στα μήλα, μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

Τα οφέλη που προσφέρουν οι φυτικές ίνες στην υγεία, είναι πολλά και δε σταματούν εδώ, αλλά είναι σημαντικό να τις ενσωματώσουμε σταδιακά στη διατροφή μας τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες  (σε διάρκεια μερικών ημερών), για να αποφύγετε δυσμενείς επιπτώσεις, όπως το φούσκωμα και τα αέρια.

Η κατανάλωση αρκετού νερού καθώς αυξάνετε την πρόσληψη των φυτικών ινών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα συμπτώματα αυτά.