Γιατί Γουργουρίζει το Στομάχι μας?

Γιατί γουργουρίζει το στομάχι μας??

Γιατί όταν δεν τρώμε υδατάνθρακες θέλουμε γλυκό??

O βλωμός της τροφής χρειάζεται περίπου πέντε με δέκα δευτερόλεπτα για να φτάσει σε αυτό το στομάχι. Όταν καταπίνουµε, ο οισοφάγος εκτελεί µία κυµατιστη κίνηση όπως στις συναυλίες στα μεγάλα στάδια. Κατά την άφιξη του βλωµού ο οισοφάγος διευρύνεται για να επιτρέψει τη διέλευση, ενώ αμέσως µετά στενεύει ξανά. Κατ’ αυτό τον τρόπο αποτρέπει την όποια οπισθοχώρηση.

Η διαδικασία είναι αυτόματη σε τέτοιον βαθµό, ώστε συµβαίνει ακόµα και όταν ο ιδιοκτήτης του οισοφάγου στέκεται ανάποδα. Έτσι, το κοµμάτι της τροφής προχωρά με χάρη -αγνοώντας τη βαρύτητα- και διατρέχει τον κορµό µας. Οι χορευτές µπρέικ ντανς θα αποκαλούσαν αυτή την κίνηση Φίδι ή Σκουλήκι. Οι γιατροί προτιµούν να την αποκαλούν περισταλτική. Το άνω ένα τρίτο του οισοφάγου περιβάλλεται από γραµµωτό μυ -γι’ αυτό και συνεχίζουμε να αντιλαµβανόµαστε την τροφή που περνα από αυτό το τµήµα του οισοφάγου. Ο ασυνείδητος εσωτερικός κόσµος ξεκινά από το επίπεδο της ρηχής κοιλότητας που μπορούµε να ψηλαφίσουµε στην κορφή του στέρνου. Από εκεί και πέρα, ο οισοφάγος αποτελείται από το λείο μυ.

O οισοφάγος σφραγίζεται στο κάτω άκρο από έναν σφιγκτήρα σε σχήµα δακτυλίου. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την περισταλτική κίνηση, ο µυς αυτός χαλαρώνει για οχτώ παιχνιδιάρικα δευτερόλεπτα. O δρόµος ανοίγει επιτρέποντας την τροφή να πέσει ανεµπόδιστα στο στοµάχι. Αµέσως µετά ο μυς ξανακλείνει και η φυσιολογική διαδικασία της αναπνοής επανέρχεται στον φάρυγγα.

Η πορεία από το στόµα στο στοµάχι αποτελεί την πρώτη πράξη της παράστασης. Απαιτεί μέγιστη συγκέντρωση και γερό στοµάχι. Συναισθήµατα όπως o φόβος ή το στρες µειώνουν την ικανότητα του λείου µυ να εκτείνεται, µε αποτέλεσμα να αισθανόμαστε γεµάτοι ή να έχουµε τάση για εµετό ακόμα και µετά την κατανάλωση µικρής ποσότητας φαγητού.
Μόλις αφιχθεί η τροφή, τα τοιχώματα του στοµάχου επιταχύνουν τις κινήσεις τους, ακριβώς όπως τα πόδια επιταχύνουν και αρχίζουν να τρέχουν, κι έπειτα -μπαμ!- η τροφή δέχεται μία ισχυρή ώθηση. Διαγράφοντας µία κοµψή τροχιά. εκτοξεύεται στο τοίχωµα του στομάχου όπου αναπηδά πριν ξαναπέσει. Οι γιατροί αποκαλούν, αυτή τη διαδικασία οπισθώθηση, Τα µεγαλύτερα αδέλφια σε µια οικογένεια την αποκαλούν «Για να δω πόσο µακριά µπορώ να πετάξω το αδερφάκι µου». Η διαδικασία επιτάχυνσης, ώθησης και πτώσης προκαλεί το γουργουρητό που ακούτε αν ακουµπήσετε το αυτή στην κοιλιά κάποιου (στο µικρό τρίγωνο όπου συναντώνται τα πλευρά). Όταν το στοµάχι αρχίζει να πάλλεται χαρούµενα µπρος πίσω, κινητοποιείται και η υπόλοιπη πεπτική δίοδος. Το έντερο προωθεί το περιεχόµενο κάνοντας χώρο για την επόµενη φουρνιά. Γι’ αυτό αισθανόμαστε συχνά την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα µιόλις έχουµε απολαύσει ένα χορταστικό γεύµα.
Το κοµµάτι της τροφής ενεργοποιεί για τα καλά την κοιλιακή χώρα. Το στοµάχι θα το αναδεύει για περίπου δύο ώρες, κονιορτοποιώντας τις μπουκιές σε µικροσκοπικά κομµάτια, τα περισσότερα µεγέθους περίπου δύο χιλιοστών. Όταν τα κοµµατάκια φτάσουν σε αυτό το µέγεθος, δεν εκσφενδονίζονται στα τοιχώµατα του στοµάχου αλλά γλιστρούν από µια µικρή τρύπα στην άκρη του. Η τρύπα αποτελεί τον επόμενο σφιγκτήρα τον πορτιέρη που φυλάει την έξοδο του στοµάχου και την είσοδο στο λεπτό έντερο.

Οι απλοί υδατάνθρακες όπως η σπογγώδες τροφή, το ρύζι ή τα µακαρόνια καταλήγουν αρκετά γρήγορα στο λεπτό έντερο. Εκεί διασπώνται και προκαλούν άµεσα µία αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίµα. Ο πορτιέρης αφήνει στο στοµάχι τις πρωτεΐνες και τα λίπη για σηµαντικά µεγαλύτερο διάστηµα. Ένα κοµμάτι μπριζόλας µπορεί να αναδεύεται για περίπου έξι ώρες πριν χαθεί στο λεπτό έντερο. ΄Ετσι εξηγείται γιατί συχνά θέλουµε ένα γλυκό επιδόρπιο αφότου καταναλώσουμε κρέας ή λιπαρά τηγανητά φαγητά. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίµα αδηµονούν και βιάζονται να αυξηθούν, και το γλυκό παρέχει άµεσα μια δόση σακχάρου. Τα πλούσια σε υδατάνθρακες γεύµατα µπορεί να µας τονώνουν πιο γρήγορα, όµως δε µας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για εξίσου µεγάλο διάστηµα όπως με το κρέας ή τις λιπαρές τροφές.

JULIA ENDERS(απόσπασμα από το βιβλίο ΄΄Η κρυφή γοητεία του εντέρου΄΄)