Είναι σημαντική η βιταμίνη Κ2 τελικά;;;

Η βιταμίνη Κ2 αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στις παγκόσμιες  αγορές, με τις εκτιμήσεις του διπλασιασμού κάθε έτος. Με τη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα, η βιταμίνη Κ2 είναι κρίσιμη για τη διατήρηση υγιών οστών, καθώς επίσης και για την καλή καρδιαγγειακή υγεία (με την  κατάθεση του ασβεστίου στις αρτηρίες). Η βιταμίνη Κ2 είναι το κλειδί για τη ζωτικότητα υποστηρίζοντας  τη δια βίου καλή υγεία επιβραδύνοντας τις φυσικές  και προβλέψιμες επιπτώσεις της γήρανσης  των  οστών  και της καρδιάς  για τη βελτίωση και επέκταση της ποιότητας  ζωής.

Ένα τετραετές πρόγραμμα εκτεταμένης ανάλυσης, τα δεδομένα του οποίου παρουσιάζονται στην ακόλουθη μελέτη, αποδεικνύει ότι η απροστάτευτη βιταμίνη Κ2 ΜΚ-7 δεν είναι σταθερή  στα προϊόντα όταν συνδυάζεται με ασβέστιο ή μαγνήσιο. Δεδομένου ότι αυτά τα δύο συστατικά είναι κεντρικής σημασίας για τα οστά, την καρδιά και τα σκευάσματα πολυβιταμινούχων  προϊόντων, αυτή η αστάθεια περιορίζει λειτουργικά τη  χρήση της  Κ2 σε αυτές τις κατηγορίες αγοράς.  Αυτό ισχύει για τις κατηγορίες επέκτασης που αξιοποιούν επίσης  τα μέταλλα, όπως τις κατηγορίες για την υγεία και την αντι-γήρανση των γυναικών.  Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα  προϊόντα με απροστάτευτη Κ2  είναι πολύ πιθανό να χάσουν την διατροφική αξία της Κ2,  με ένα περιθώριο απαράδεκτο για τους καταναλωτές και τα εμπορικά σήματα. Οι αγορές αυτές είναι πράγματι περιορισμένες , αν όχι κλειστές, στο να μην προστατεύουν τη βιταμίνη Κ2.

Η Kappa Bioscience έλυσε αυτή τη πρόκληση της αγοράς με την ανάπτυξη προστατευμένης μικροενθυλακωμένης  K2VITAL® DELTA,  που έχει αποδειχθεί ότι είναι σταθερή  σε σκευάσματα ασβεστίου και μαγνησίου. Αυτή η μελέτη της αγοράς παρουσιάζει    υποστηρικτικά στοιχεία 4 ετών, μεταξύ των οποίων μια ενημερωμένη έκδοση της μελέτης του 2016 με 96 τελικά  προϊόντα  που αγοράστηκαν από λιανοπωλητές και αναλύθηκαν για την αξίωση της ετικέτας  της K2.

Γενικά για τη βιταμίνη Κ2:

Η βιταμίνη Κ2 είναι μια ουσιαστική λιποδιαλυτή βιταμίνη. Η Κ2 ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, πρωτεΐνη η οποία ενσωματώνει το ασβέστιο  στα οστά. Η μορφή ΜΚ-7 της Κ2 είναι η βέλτιστη για τη διαιτητική συμπλήρωση επειδή έχει ένα μεγάλο χρόνο ημιζωής 2-3 ημέρες, σε σύγκριση με τις 1-2 ώρες της ΜΚ-4.

Η οστική μάζα που αποκτήθηκε στην παιδική και εφηβική ηλικία αυξάνει την πρόγνωση για την υγεία των οστών αργότερα στην ενήλικη ζωή και στα μετέπειτα χρόνια. Η υγεία των οστών στην ενήλικη ζωή αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της σωματικής καταπόνησης και την αποφυγή καταγμάτων και νόσων των οστών, όπως της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας. Η οστική μάζα μειώνεται σε όλη την ενήλικη ζωή, με μέγιστη οστική μάζα (ΡΒΜ) να επιτυγχάνεται στην παιδική ηλικία σε ηλικία 13-19 χρόνια. Μια αύξηση κατά 10% σε ΡΒΜ εκτιμάται ότι θα μειώσει τον κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων καθώς γερνάμε κατά 50%.

Η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί επίσης τη GLA πρωτεΐνη μήτρας (MGP) η οποία δεσμεύει  την περίσσεια ασβεστίου για να αποτρέψει την  κατάθεση σε μαλακούς ιστούς όπως οι αρτηρίες, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο  και συχνή πάθηση καθώς γερνάμε. Η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο ιαπωνικό πιάτο «natto» και σε ορισμένα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλά είναι ανεπαρκής στην δυτική διατροφή.

Εικόνα 4 : Ιαπωνικό “natto”

Ως εκ τούτου, τα διαιτητικά συμπληρώματα της βιταμίνης Κ2 είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία σε όλα τα στάδια της ζωής, επιβραδύνοντας τη φυσική και προβλέψιμη επιδείνωση των οστών και τη συσσώρευση των πλακών ασβεστίου στις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου.

Δυστυχώς, όπως και με όλες τις άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες, η απροστάτευτη βιταμίνη K2-ΜΚ-7 είναι επιδεκτική σε αποικοδόμηση σε ορισμένα περιβάλλοντα και σκευάσματα. Η βιταμίνη Κ2 είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε σκευάσματα που περιέχουν ορυκτά, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Τελικά  προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Κ2-συν-ορυκτά διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο καθώς δεν πληρούν τη διατροφική αξία της Κ2 και δεν τηρούν τις υποσχέσεις για  τους καταναλωτές. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κ2, καθώς το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι κεντρικά συστατικά για την υγεία των οστών και  της καρδιάς στις αγορές, οι δύο κύριες κατηγορίες, όπου η Κ2 δείχνει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αυτό επεκτείνεται και σε άλλες μεγάλες κατηγορίες της αγοράς, όπου η υγεία των οστών και της καρδιάς είναι σημαντική, όπως η αντι-γήρανση και η υγεία των γυναικών. Επειδή η  απροστάτευτη Κ2 είναι ασταθής σε αυτά τα σκευάσματα, καθώς και η περίσσεια της στην κατασκευή δεν είναι μια οικονομική λύση για αυτό το συγκριτικά ακριβό συστατικό, η χρήση και η ανάπτυξη της βιταμίνης Κ2 ΜΚ-7 σε αυτές τις κατηγορίες θα περιορίζεται αυστηρά χωρίς λύση.

 

Kappa Bioscience :

Η Kappa Bioscience έλυσε αυτή την πρόκληση και άνοιξε αυτές τις αγορές για τη βιταμίνη Κ2  με την ανάπτυξη των προστατευόμενων, μικροενθυλακωμένων K2VITAL® ΔΕΛΤΑ.

Η διπλής επικάλυψης DELTA®, αποξηραμένη με ψεκασμό περιέχει λίγο παγιδευμένο αέρα, προωθώντας  τη σταθερότητα του συστατικού από μέσα και από έξω. Με τη DELTA®, η Kappa Bioscience άνοιξε κατηγορίες της αγοράς, που ήταν ουσιαστικά κλειστές προς τα οφέλη της βιταμίνης Κ2. Η ανάπτυξη και η έναρξη της DELTA® βασίστηκε σε ένα πρόγραμμα δοκιμών και αναλύσεων των προϊόντων Κ2, ένα πρόγραμμα πέντε χρονών. Η  ακόλουθη μελέτη αγοράς αντιπροσωπεύει τα  αποτελέσματα του 2016 σε σχεδόν 100 δοκιμές της διατροφικής αξίας  των  τελικών προϊόντων για την Κ2  που αγοράστηκαν από τα ράφια λιανικής πώλησης στην  ΕΕ και αλλού.

Το 2012 η Kappa Bioscience ξεκίνησε την K2VITAL® της βιταμίνης Κ2, όπως τη ΜΚ-7, σε διάφορες μορφές του προϊόντος. Η K2VITAL® ήταν η πρώτη βιταμίνη της Κ2 που κατασκευάστηκε  με μία διαδικασία οργανικής σύνθεσης, σε σύγκριση με την παραδοσιακή φυσικής-ζύμωσης. Το 2013 η Kappa ξεκίνησε ένα αναλυτικό πρόγραμμα με τον έλεγχο 101 προϊόντων βιταμίνης Κ2 για σταθερότητα  ή διατροφική αξία της. Το 81% των δοκιμασμένων προϊόντων δεν πληρούσαν τη  διατροφική αξία, συμπεριλαμβανομένων και των K2VITAL®. Ένα εντατικό πρόγραμμα Ε & Α στη συνέχεια ανέλαβε να προσδιορίσει και  να λύσει αυτή την πρόκληση στην αγορά. Οι έρευνες τελικά επικεντρώθηκαν  σε ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της βιταμίνης Κ2.  Ως λιποδιαλυτή βιταμίνη, και όπως γίνεται σε όλες τις  λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως Α, D και Ε, η απροστάτευτη βιταμίνη Κ2 μπορεί να υποβαθμιστεί  σε ορισμένα περιβάλλοντα και φόρμες.  Με βάση αυτά τα ευρήματα, η Kappa Bioscience ανέπτυξε  μια προστατευμένη, μικρο ενθυλακωμένη βιταμίνη Κ2 ΜΚ-7 που έχει μοναδική επένδυση  δύο στρωμάτων. Αυτό παρέχει μια εξαιρετική και σταθερή βιταμίνη Κ2 ΜΚ-7, με καλή ροή και  ικανότητες σε σύγκριση με την K2 φυσικής ζύμωσης.  Λόγω της ανώτερης σταθερότητας, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα πολυβιταμινούχα προϊόντα που περιέχουν τα DELTA® θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, εξασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα θα ικανοποιούν  την αξία. Η  μικροενθυλακωμένη DELTA® είναι  η  μόνη οικονομική λύση για τις κατηγορίες της αγοράς που βασίζονται σε ασβέστιο ή μαγνήσιο.. Η βιταμίνη Κ2 είναι σήμερα πολύ ακριβή για να κατασκευαστεί σε  περίσσεια στη μαζική αγορά

Υπό το φως της αυξημένης ανάπτυξης της αγοράς, μια νέα αντίληψη της σταθερότητας της Κ2, την αύξηση του βιομηχανικού ελέγχου στην διατροφική αξία και την προστασία των καταναλωτών, η Kappa Bioscience επανεξέτασε τη μελέτη της αγοράς Κ2 το 2013. Από την περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2016, η  Kappa διεξήγαγε δοκιμές προσδιορισμού για τη διατροφική αξία  για 96 τελικά προϊόντα βιταμίνης Κ2 που αποκτήθηκαν στην αγορά. Η πλειοψηφία των προϊόντων που αγοράστηκαν από τα ράφια λιανικής πώλησης κατάγονται από χώρες της ΕΕ, όπως επίσης και από χώρες των ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και την Ινδία. Οι δοσολογικές μορφές περιλάμβαναν δισκία, κάψουλες, μασώμενα δισκία, κόμμεα και παστίλιες, έλαιο, σκόνη και  γάλα. Η ημερομηνία τόσο της κατασκευής όσο  και της λήξης καταγράφηκαν ως διαθέσιμες, και όλα τα προϊόντα που ελέγχθηκαν  ήταν στο πρώτο ή το δεύτερο τεταρτημόριο της περιόδου λήξης. Το 2016, η  δειγματοληψία επικεντρώθηκε στα Κ2-συν-ορυκτά σκευάσματα και τη φυσικά-ζυμωμένη K2 .  Μετά την απομάκρυνση  προϊόντων και των  δοκιμών που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μιας μεθόδου για τη νέα μορφή δοσολογιας,  το τελικό δείγμα αποτελείτο από 86 τελικά προϊόντα Κ2, βέβαια αυτή η μελέτη αναφέρει 79 προιόντα.

Οι ομάδες μελέτης :

  • Απροστάτευτη / Φυσική  ζύμωση K2 ΜΚ-7 +  ασβεστίο ή μαγνησίο:  Συνολικά, 48 τελικά προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Κ2 ΜΚ-7 συν ασβέστιο ή μαγνήσιο (Διάφορες μορφές), ή K2 ΜΚ-7 σε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, ελέγχθηκαν. Από αυτά, 39 προιόντα χρησιμοποιήθηκαν απροσάτευτα ή μέτα από  φυσική ζύμωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο το 5% των προϊόντων ικανοποίησε τη διατροφική αξία και ένα άλλο  αποδείχθηκε να έχει καλή απόδοση με ένα μέτρο του 96% της διατροφικής αξίας. Περίπου το ένα τρίτο αυτών των προϊόντων έχασε την διατροφική αξία κατά 76% -94%.   Το ήμισυ του συνόλου της απροστάτευτης Κ2 συν ασβέστιο, μαγνήσιο ή τα ανόργανα προϊόντα έχασε τη διατροφική αξία κατά 50% ή περισσότερο (19 από 39 προϊόντα). Πάνω από το ένα τέταρτο όλων των προϊόντων (28%) έδειξαν 26% – 50% της διατροφικής αξίας της K2. Ένα στα πέντε προϊόντα περιείχε 10% ή λιγότερο της διατροφικής αξίας της Κ2.
  • Απροστάτευτη / Φυσική ζύμωση K2 ΜΚ-7 (Μόνη της ή σε συνθέσεις μη μεταλλικών) : Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά, ειδικά η είσοδος στην αγορά της  Κ2 (με χρήση φυσικής  ζύμωσης) οδήγησαν την  Kappa  στη διερεύνηση της ποιότητας της Κ2, της σταθερότητας και της απόδοσης σε K2 μόνο, και Κ2 σε μη μεταλλικά σκευάσματα όπου η σταθερότητα δεν θα πρέπει να είναι ζήτημα. Ως εκ τούτου, η  Kappa περιέλαβε  30 Κ2 μόνες ή σκευάσματα προϊόντων Κ2 συν μη ορυκτά στο δείγμα του 2016. Πάνω από το ένα τέταρτο (27%) από αυτά τα προϊόντα είχαν  πολύ καλές επιδόσεις. Τα  μισά από τα K2 μη ορυκτά προϊόντα είχαν κακή απόδοση.
  • Απροστάτευτη / Φυσική ζύμωση K2 ΜΚ-7 (Μόνη της ή σε μη μεταλλικά σκευάσματα) : Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα την κακή απόδοση της διατροφικής αξίας της Κ2, η Kappa δοκίμασε μια υπόθεση. Χρησιμοποιήθηκαν 25 προιόντα, τα οποία ταξινομήθηκαν και αναλύθηκαν με βάση την καταγωγή / χώρα της κατασκευής του Κ2 ΜΚ-7 συστατικού (όχι τη χώρα κατασκευής για το τελικό προϊόν). Από αυτά τα 25 προϊόντα, το ένα τέταρτο των προϊόντων απέδωσε καλά, αποδίδοντας 95% – 100% της διατροφικής αξίας K2.  Το υπόλοιπο ήμισυ των προϊόντων αυτών είχαν κακή απόδοση, με 10 από αυτά τα προϊόντα (40%) να μην έχουν καμία μετρήσιμη περιεκτικότητα σε  K2 (μηδέν). Ενώ από το ήμισυ  αυτού του συνόλου μόνο τα 6 προϊόντα (24%) πληρούσαν  ή ήταν κοντά στην διατροφική αξία.

 

Συμπερασματικά λοιπόν :

Η Kappa Bioscience έλυσε το πρόβλημα της Κ2 με τα K2VITAL® ΔΕΛΤΑ. Τέσσερα χρόνια δοκιμών καταδεικνύουν την απόδοση των DELTA® σε σύγκριση με τη φυσική-που έχει υποστεί ζύμωση K2 ΜΚ-7. Με τη DELTA® , η Kappa ανοίγει κλειστές ή περιορισμένης αγοράς κατηγορίες στα οφέλη της βιταμίνης Κ2 ΜΚ-7. Αυτό ισχύει για τα οστά και για τις κατηγορίες υγείας της καρδιάς, καθώς και όλες οι άλλες κατηγορίες που συχνά αξιοποιούν το ασβέστιο  ή το μαγνήσιο – συμπεριλαμβανομένων των πολυβιταμινών, την υγεία των γυναικών και της αντι-γήρανσης.  Η Κ2 VITAL® ΔΕΛΤΑ από την  Kappa Bioscience είναι η μόνη βιταμίνη Κ2 που πληροί τις απαιτήσεις των τελικών προϊόντων που περιέχουν είτε ασβέστιο είτε μαγνήσιο, αξιοποιώντας τη διατροφική αξία τους.