ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 (ΝΙΑΣΙΝΗ)
Η νιασίνη, γνωστή ως βιταμίνη Β3, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που αποτελεί μέρος των συνενζύμων που βοηθούν στον ενεργειακό μεταβολισμό. Ανεπάρκεια νιασίνης οδηγει σε πελλάγρα, μια θανατηφόρα ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διάρροια, άνοια, δερματίτιδα, κακή συγκέντρωση, άγχος και κατάθλιψη. Ακόμη και μια ελαφρά ανεπάρκεια της νιασίνης μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, κακή συγκέντρωση, άγχος, κόπωση, ανησυχία, απάθεια και κατάθλιψη.
Η νιασίνη βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες από τα τρόφιμα για να κάνει ενέργεια.
Η νιασίνη βοηθά πάνω από 200 ένζυμα (φυσικές χημικές ουσίες στο σώμα) να λειτουργούν κανονικά στο σώμα βοηθώντας το να χρησιμοποιήσει άλλες βιταμίνες Β και να κάνει DNA.
Οι αλκοολικοί διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν έλλειψη νιασίνης καθώς και τα άτομα με HIV / AIDS.
Ενδεχομένως τα άτομα με τον υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας νιασίνης είναι εκείνα που καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα.
Το RDA για τη νιασίνη είναι 16 mg / ημέρα για τους άνδρες και 14 mg / ημέρα για τις γυναίκες.
Χαρακτηριστικά της δομής:
- είναι παράγωγο της πυριδίνης με δύο μορφές:
- νικοτινικό οξύ και νικοτιναμίδιο
Βιοχημική δράση:
Σχηματίζει δύο συνέζυμα δεϋδρογονασών:
- νικοτινάμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο (ΝΑD),
- 2′-φωσφορικό-νικοτινάμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο(NADP)
- Παραγωγή ενέργειας
- Βιοσυνθετικοί μηχανισμοί
Ιδιαιτερότητα του όρου βιταμίνη:
Το ήπαρ συνθέτει νικοτιναμίδιο από τρυπτοφάνη
60mg τρυπτοφάνης = 1mg νιασίνης
Αιτίες έλλειψης
- Xρήση ειδικών φαρμάκων (πχ λευχαιμίας)
- Αλκοόλ
- Σύνδρομο δυσαρρόφησης
- πρωτεινικός υποσιτισμός
- σε άτομα που υπόκεινται σε αιμοδιάλυση
Συμπτώματα έλλειψης
- Δερματίτιδα
- Διάρροια
- Άνοια
Τοξική σε μεγάλες δόσεις
Η έλλειψη της συνδέεται με τη νόσο πελάγρα.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β3 (περιεκτικότητα στα 100 γρ.)
Τρόφιμα | Βιταμίνη (Β3) (mg) |
Ψωμί ολικής | 2,8 |
Κοτόπουλο | 7,4 |
Κουνέλι | 11,3 |
Συκώτι αρνίσιο | 24,9 |
Τόνος κονσέρβα | 11,6 |
Χοιρινό | 4,2 |
Καρύδια | 10 |