ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 (ΘΕΙΑΜΙΝΗ)

ΘΕΙΑΜΊΝΗ (Β1)

Η θειαμίνη, γνωστή ως βιταμίνη Β1, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που απαντάται συνήθως στα περισσότερα τρόφιμα.

Όπως και οι περισσότερες από τις βιταμίνες-Β, η θειαμίνη παίζει ρόλο στο πώς το σώμα μας χρησιμοποιεί ενέργεια από τα τρόφιμα και είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική λειτουργία.

Η θειαμίνη βοηθά ειδικά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό για το μεταβολισμό.

Η έλλειψη θειαμίνης προκαλείται από δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν ζωικά προιόντα και υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Παίζει επίσης ρόλο στην υγιή λειτουργία του ήπατος και είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα, μάτια, μαλλιά και νύχια. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή θειαμίνης.

Το RDA για τη θειαμίνη είναι 1,2 mg / ημέρα για τους άνδρες και 1,1 mg / ημέρα για τις γυναίκες.

Η έλλειψη της προκαλεί τη νόσο beri-beri.

Χαρακτηριστικά της δομής:

  •  περιέχει πυριμιδινικό και θειαζολικό δακτύλιο,
  •  πρωτοταγές αλκοολικό υδροξύλιο,
  •  η ενεργός μορφή είναι ο πυροφωσφορικός εστέρας

13824-004-2ACB2E0A.jpg.pagespeed.ce.LOIlS-NUev

Βιοχημική δράση:

  •  Συμμετέχει στη μετατροπή του πυροσταφυλικού σε ακετυλο-συνένζυμο Α άρα στην αξιοποίηση των υδατανθράκων .
  • Συμμετέχει στην 4η αντίδραση του κύκλου του Krebs – άρα ενεργειακή αξιοποίση των ακετυλο ομάδων από τη διάσπαση τροφών.

Ελείψεις

  •  Κατά την εγκυμοσύνη
  •  Θηλασμό
  •  Πολύ φτωχή διατροφή
  •  Εγχειρήσεις
  • Πυρετό
  •  Χρήση αλκοόλ και αντιόξινων φαρμάκων

Συμπτώματα έλλειψης

Αίσθημα αδυναμίας, κόπωση

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β1 (περιεκτικότητα στα 100 γρ.)

Τρόφιμα Βιταμίνη Β1 (mg) Τρόφιμα Βιταμίνη Β1 (mg)
Συκώτι αρνίσιο 0,49 Χωμί ολικής αλέσεως 0,3
Ηλιόσποροι 2,29 Καρύδια 0,38
Φουντούκια 0,5 Αρακάς 0,7
Δημητριακά 1,0 Αμύγδαλα 0,21
Ραδίκια 0,19 Μανταρίνια 0,1

Υψηλές απαιτήσεις σε θειαμίνη έχουν τα άτομα που υπόκεινται σε αιμοδιάλυση ή πάσχουν από σύνδρομο δυσαπορρόφησης

(Bellows & Moore, 2012)