βιολογικά τρόφιμα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: ΥΠΕΡΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ;

Τα βιολογικά τρόφιμα κερδίζουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη και την προτίμηση για κάθε συνειδητοποιημένο καταναλωτή που επιθυμεί την υγιεινή διατροφή.

‘’Βιολογικά” ονομάζονται τα προϊόντα εκείνα που παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Επίσης, για τηνβιολογικά τρόφιμα καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών, χρησιμοποιούνται ακίνδυνοι οργανισμοί, οι οποίοι δρουν παρασιτικά και ελέγχουν τους πληθυσμούς των παθογόνων οργανισμών.

Η διαφορά μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων, είναι εμφανής, τόσο στη γεύση όσο και στην ποιότητα. Τα πραγματικά βιολογικά προϊόντα, είναι διαθέσιμα μόνον την εποχή την οποία καλλιεργούνται φυσικά. Η εξωτερική τους εμφάνιση δεν είναι τόσο ελκυστική όσο των συμβατικών τροφίμων. Για παράδειγμα παρουσιάζονται ραγάδες στον φλοιό ή παρατηρούνται ασύμμετροι σχηματισμοί στους καρπούς των φρούτων. Επίσης, δεν έχουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο (δεν αντέχουν παραπάνω από το φυσιολογικό χρονικό διάστημά). Ωστόσο, παρόλο που εξωτερικά μπορεί να μην έχουν πολύ όμορφη εμφάνιση, έχουν σίγουρα μεγαλύτερη διατροφική αξία από τα συμβατικά.

Διατροφική αξία

Λόγω ότι η νομοθεσία που αφορά τα βιολογικά προϊόντα, απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε πρόσθετου, συντηρητικού ή τον εμπλουτισμό τους με χρωστικά, γλυκαντικά, ενισχυτικά γεύσεων και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αυτόματα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και αυτό επειδή έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Μάλιστα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με τα μη βιολογικά και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η γεύση τους είναι ολοκληρωμένη, ενώ κρατούν σε μεγάλο βαθμό τα αρώματά τους.

Παρακάτω αναφέρονται συγκρίσεις της θρεπτικής αξίας ανάμεσα σε βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα.

Λαχανικά

Στην ομάδα των λαχανικών έχει βρεθεί πως τα βιολογικά λαχανικά παρέχουν μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης, όμως μεγαλύτερης διατροφικής αξίας και σημαντικότερες ποσότητες απαραίτητων αμινοξέων.

Αμυλούχα τρόφιμα

Στην κατηγορία των δημητριακών όπως το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα βιολογικά δημητριακά περιέχουν λιγότερη ποσότητα πρωτεΐνης και ελεύθερων αμινοξέων, αλλά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα. Ειδικότερα για το βιολογικό σιτάρι οι έρευνες δείχνουν ότι περιέχει 25-30% περισσότερη λυσίνη.

Μια άλλη έρευνα αναφέρει ότι τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας περιέχουν αυξημένο σίδηρο και μαγνήσιο, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα τουλάχιστον κατά 21 % και 29 %, αντίστοιχα.

Βιταμίνες

βιολογικά τρόφιμαΣε επίπεδα βιταμινών, έρευνες δείχνουν ότι η πατάτα, η ντομάτα, το σέλινο και το λάχανο βιολογικής καλλιέργειας υπερτερούν σε βιταμίνη C, σε σχέση με τα μη βιολογικά τους τρόφιμα. Συγκεκριμένα η βιολογική ντομάτα έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε β- καροτένιο και σαλικυλικό οξύ από τη συμβατική.

Παρόλο, λοιπόν που τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και ορισμένα άλλα θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά τρόφιμα, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ανάμικτα. Επιπλέον, δεν είναι σαφές εάν έχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων μπορεί να μειώσει την έκθεσή σας σε τεχνητές χημικές ουσίες, ορμόνες και βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Καλό θα είναι κάποια φρούτα και λαχανικά να καταναλώνονται βιολογικά, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν λεπτό φλοιό, επειδή απορροφούν περισσότερα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, όπως για παράδειγμα τα ροδάκινα, τα μήλα, τα νεκταρίνια, οι φράουλες, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι πιπεριές, το σέλινο, το σπανάκι, το μαρούλι και οι πατάτες.

Αντίθετα, φρούτα και λαχανικά με μικρότερη απορροφητικότητα χημικών είναι οι μπανάνες, το αβοκάντο, το μάνγκο, ο ανανάς, τα ακτινίδια, το μπρόκολο και τα κρεμμύδια.

Συμπερασματικά, τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή πρόσληψης τροφής για τον οργανισμό μας, απαλλαγμένη από βλαβερές και πιθανώς ύποπτες ουσίες που επιβάλλει η μαζική παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, συχνά κοστίζουν περισσότερο και μπορεί να χαλάσουν γρηγορότερα. Επομένως, το αν θα αγοράσετε βιολογικά τρόφιμα είναι μια επιλογή που πρέπει να κάνετε με βάση τις προσωπικές σας προτιμήσεις και αξίες.