Βερύκοκο
ΒΕΡΥΚΟΚΟ
Τα βερύκοκα είναι φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια του Rosacea ή Prunus. Στην εμφάνιση τους, είναι μικρά σε μέγεθος και ένα πλήρη σε ωρίμανση φρούτο μπορεί να είναι μεταξύ 1,5 έως 2,5cm.Έχει χαμηλή θερμιδική αξία (περίπου 47 θερμίδες τα δύο). Καλλιεργούνται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στη Βόρεια και Νότια Αμερική, και στην Νεα Ζηλανδεία.
Διατίθενται και καταναλώνοντα τόσο φρέσκα όσο και σε αποξηραμένη μορφή. Και τα δύο είναι εξίσου θρεπτικά. Επίσης χρησιμοποιούνται στην κατασκευή γλυκών και μαρεμελάδας. Μπορούν επίσης να βρουν χρήση στη βιομηχανία ποτών, όπου χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπράντι και λικέρ.
Μερικοί από τους κορυφαίους παραγωγούς βερύκοκων στον κόσμο είναι η Ιταλία, η Τουρκία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
Τα βερύκοκα είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών (β- καροτένιο) και βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η παρουσία τους στην διατροφή μας είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη των κυττάρων στο σώμα, βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και των τοξινών, καθώς και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βελτιστοποίηση της ανοσολογικής λειτουργίας, οδηγεί επακόλουθα σε μια γενική βελτίωση της υγείας του ανθρώπινου σώματος.
Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο ώριμο ειναι ενα φρούτο τόσο αυξάνεται η αντιοξειδωτική του δράση.
Πλούσια πηγή διαιτητικών ινών
Αποξηραμένα και νωπά βερύκοκα είναι μια από τις καλύτερες πηγές διαιτητικών ινών.
Πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Βοηθούν στη λειτουργία της πέψης και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές.
Καδιά
Η μεγάλη ποσότητα διαλυτών ινών είναι επίσης ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες είναι χρήσιμη στην μείωση της LDL-κακής χοληστερόλης στο σώμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών. Ταυτόχρονα, βοηθά επίσης στην αυξήση των επιπέδων της HDL-καλής χοληστερόλης.
Η περιεκτικότητα του καλίου στα βερύκοκα εξασφαλίζει την καλή λειτουργία των μυών της καρδιάς ώστε να παραμείνουν υγιείς.
πλούσια πηγή Καλίου
Φρούτα όπως βερύκοκα και εκείνων που ανήκουν στην ίδια οικογένεια είναι υψηλά σε περιεκτικότητα σε κάλιο.
Βέλτιστα επίπεδα καλίου είναι εξαιρετικά ευεργετικά για το σώμα μας καθώς βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, βελτιώνουν την πίεση του αίματος και μειώνουν τις πιθανότητες της υπέρτασης που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πρόληψη Καρκίνου
Οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα είναι επιβλαβείς καθώς παρεμποδίζουν τη φυσική πορεία της ανάπτυξης των κυττάρων και μακροπρόθεσμα εισβάλούν στα υγιή κύτταρα και τα καταστρέφουν.
Τα πλούσια επίπεδα των αντιοξειδωτικών στα βερύκοκα είναι χρήσιμα στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Στην πραγματικότητα, είναι γνωσή η αντικαρκινική δράση του καρπού των βερύκοκων.
Έρευνες έχουν δειξει ότι η κατανάλωση ιαπωνικών βερύκοκων συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όραση
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση βερύκοκων είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την οφθαλμική υγεία. Η κατανάλωση 2-3 μερίδων βερύκοκα την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια διαταραχή του οφθαλμού και είναι μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης σε ηλικιωμένους. Επίσης βοηθά στην ενίσχυση των οπτικών νεύρων στα μάτια σας.
Ακόμα,μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας άλλης σημαντικής ασθένειας των ματιών που ονομάζεται νεοαγγειακό ARMD. Τα καροτενοειδή και οι διάφορες βιταμίνες κυρίως Βιταμίνη Α και β-καροτένιο που υπάρχουν στα βερύκοκα είναι υπεύθυνες για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αυτής της διαταραχής.
Η βιταμίνη Α παρατείνει την όραση σε άτομα που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και καθυστερεί την απώλεια της περιφερικής όρασης.
Θεωρείται επίσης ένα εξαιρετικό φάρμακο για την ανακούφιση συμπτωμάτων των ξηρών ματιών. Σε νεότερα άτομα έχει βρεθεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας του Stargardt -κληρονομική ασθένεια των ματιών.
Δέρμα
Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά στα βερύκοκα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Έτσι επιβραδύνεται η διαδικασία της γήρανσης, διευκολύνοντας την ταχύτερη παραγωγή νέων κυττάρων που αντικαθιστουν τα νεκρά και φθαρμένα.
Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης στην απαλλαγή της ακμής.
Δυνατά οστά
Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σε ασβέστιο και κάλιο. Το σώμα απαιτεί ασβέστιο στο σχηματισμό των οστών και την ανάπτυξη των οστών.
Η έλλειψη ασβεστίου οδηγεί σε διαταραχή των οστών που ονομάζεται οστεοπόρωση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι επομένως χρήσιμη στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Ωστόσο, ένα βασικό μεταλλικό που ρυθμίζει την απορρόφηση, κατανομή και απέκκριση του ασβεστίου στο σώμα μας είναι κάλιο. Έτσι τα βερύκοκα φαινεται να είναι το ιδανικό φρούτο.
Ηλεκτρολύτης
Η σωστή λειτουργία των κυττάρων απαιτεί μια καλή ισορροπία των επιπέδων των ηλεκτρολυτών στο σώμα.Τα βερίκοκα περιέχουν ιδανικές ποσότητες καλίου και νατρίου. Αυτά είναι τα βασικά μέταλλα που απαιτούνται από το σώμα μας για τη βελτιστοποίηση των επιπέδων ηλεκτρολυτών.
Αναιμία
Η περιεκτικότητα σίδηρου στα βερύκοκα είναι χρήσιμη στην πρόληψη από την ανάπτυξη αναιμίας.
Όλα τα είδη των φυτών που περιέχουν σίδηρο περιλαμβάνουν μη-αιμικό σιδήρο. Τα περισσότερα από τα ξηρά φρούτα περιέχουν αυτό το είδος του σιδήρου. Η ειδικότητα αυτού του σιδήρου είναι ότι το σώμα δεν το απορροφά εύκολα. Με αυτό τον τρόπο η ποσότητα του σιδήρου που δεν έχει απορροφηθεί παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο σώμα και είναι πιο αποτελεσματική όταν απορροφάται αργά.
Βερίκοκο περιέχει μη-αιμικό σιδήρο που απορροφάται αργά, σταδιακά και προστατεύοντας έτσι πιο αποτελεσματικά από την αναιμία.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
New anti-proliferative agent, MK615, from Japanese apricot “Prunus mume” induces striking autophagy in colon cancer cells in vitro (Shozo Mori, Tokihiko Sawada, Toshie Okada, Tatsushi Ohsawa, Masakazu Adachi, and Kubota Keiichi)
Accumulation of Antioxidants in Apricot Fruit through Ripening: Characterization of a Genotype with Enhanced Functional Properties (Attila Hegedüs1*, Péter Pfeiffer1, Nóra Papp2,3, László Abrankó2, Anna Blázovics4, Andrzej Pedryc1, Éva Stefanovits-Bányai2 )