ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αν και είναι η εποχή του αδυνατίσματος για το περισσότερο κόσμο..σαν έθιμο πλέον..
Αποφάσισα να γράψω για τα αυτοάνοσσα νοοσήματα.
Η ουσία λοιπόν δεν είναι να μετράμε πόσες θερμίδες καταναλώνουμε ημερισίως αλλα πόσα θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνονται από τον οργανισμός μας ,για να δουλεψει άριστα η μηχανή του ανθρώπινου σώματος.
Μάλιστα πολλές φορές με ανορθόδοξες δίαιτες που απέχουν από το μεσογειακό πρότυπο που τα συνδιάζει όλα ( δηλαδη λαχανικα , φρούτα , υδατάνθρακες ολικής άλεσης αλλά φυσικά και πρωτείνη ) παρατηρέιται μεγάλη απώλεια βάρους.
Σπάνια όμως κάποιος ή κάποια αναρωτιέται αν χανει λίπος ή μυικη μάζα.
Όταν λοιπόν παραβλέπουμε οτι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να αποθηκεύει λίπος και κάνουμε επίθεση στον οργανισμό μας με μια λάθος δίαιτα,τότε χάνουμε μυική μάζα.
Δηλαδή ορμόνες,κύτταρα,αντισώματα. Μ’ αυτό το τρόπο λοιπόν αντί να αννανεωθούν τα κύταρρα μας καταστρέφονται για να μας δώσουν ενέργεια.
Όταν λοιπόν βρεθούμε σε μια κατάσταση απειλής και λόγω έλειψης θρεπτικών συστατικών το σώμα ακόμα και αν ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή δε μπορει να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που έχει, και καταλήγει πολυ συχνα στις μέρες μας κάποιο νόσημα να γίνεται αυτοάνοσο.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα.Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τη λέξη «αυτό»,δημλαδή «δικό μου»,και τη λέξη «άνοσο»,που αναφέρεταιστο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αυτοανοσία είναι η συνηθέστερη αιτία χρόνιων παθήσεων.Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους δέκα ανθρώπους στην Ευρώπη πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα.
Ασθένειες όπως : η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο νεανικός διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, η ψωρίαση, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, ο ερυθηματώδης λύκος, η δερματομυοσίτιδα, η μυασθένεια και η ΑLS(αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση,είναι μόνο μερικές από τις πάνω από εκατό ασθένειες των οποίων η αναγνωρισμένη προέλευση είναι αυτοάνοση.
Για να κατανοήσουμε πως το σώμα δεν αναγνωρίζει τους δικούς του ιστούς και ενεργοποιεί μηχανισμούς αυτο καταστροφής,είναι αναγκαίο να εξετάσουμε το πρόβλημα στη πηγή του δηλαδή σε κυταρρικό επίπεδο.
Μπορούμε λοιπόν σήμερα εφαρμόζοντας τη μεταβολομική εξέταση να προσδιορίσουμε συγκεκριμένες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά το οργανισμού.
Με τη χρήση λοιπόν συμπληρωμάτων,τη διόρθωση της διατροφής και του τρόπου ζωής και τη λήψη φαρμάκων για τον περιορισμό των συμπτωμάτων,όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο,μπορούμε να αλλαξουμε την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να μεταβεί από μια κατάσταση συνεχιζόμενης επιδείνωσης σε μια κατάσταση σταθερής βελτίωσης.
Είναι γνωστό σε όλους το απόφθεγμα του Ιπποκράτη «το φαρμακο σου να είναι η τροφή σου και η τροφή σου να είναι το φαρμακό σου».
Η επιστήμη της διατροφής συνεχώς εξελίσσεται. Γνωρίζουμε σήμερα πως τα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά,το οξυγόνο που αναπνέουμε είναι τριάντα τοις εκατό λιγότερο,το νερό που πίνουμε περιέχει βαρέα μέταλλα και επίσης ο σύγχρονος άνθρωπος απέχει από τη φυσική δραστηριότητα.
Όλα τα παραπάνω ονομάζονται επιγενετικοί παράγοντες. Σαν απότέλεσμα έχουμε να διαταράσσεται η βιοχημική ισσοροπία του κυττάρου.Μπορούμε όμως να μετρήσουμε αν ο μεταβολικός δρόμος κάποιου μπλοκάρεται γιατί πολλες φορές έχουμε έλειψη ενέργειας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να εκρίνει ντοπαμίνη και αδρεναλινη για να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του λειτουργείες , βρίσκεται δηλαδή σε κατάσταση συναισθηματικού στρες. Επίσης μετράμε αν έχει οξειδωτικό στρες δηλαδή αν οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό του είναι περισσότερες απο αυτες που μπορει να διορθώσει το σώμα.Τέλος ελέγχουμε αν υπάρχει έλλειψη προβιοτικών στο έντερο, έλλειψη βιταμινών και αν υπαρχει ισορροπία στα λιπαρά οξέα.
Μας δίνει λοιπόν η Διατροφική Ιατρική με τη μεταβολομική εξέταση και σε συνδυασμό με ειδικό διαιτολόγιο τη δυνατότητα να βοηθήσουμε την κλασική ιατρική να ολοκληρώσει το έργο της. Γιατί η μαγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι η αυτο- ίαση!