Ασβέστιο & oστεοπόρωση

ασβέστιο & οστεοπόρωση

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τις διάφορες λειτουργίες του σώματος, όπως τη δημιουργία και την συντήρηση των οστών και των δοντιών, την πήξη του αίματος, την μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και τη ρύθμιση του ρυθμού της καρδιάς. Το 99 % του ασβεστίου του σώματος είναι αποθηκευμένο στα οστά και στα δόντια. Το υπόλοιπο 1 % βρίσκεται στο αίμα και σε άλλους ιστούς.

Το σώμα παίρνει το ασβέστιο που χρειάζεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι καταναλώνοντας τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν ασβέστιο. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση απορροφήσιμου ασβεστίου ανά μερίδα, και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή τα ξερά φασόλια. Τα συμπληρώματα ασβεστίου συχνά περιέχουν και βιταμίνη D, αφού η λήψη του ασβεστίου σε συνδυασμό με βιταμίνη D, φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία των οστών από ότι η λήψη μόνο ασβεστίου.

Ο άλλος τρόπος με τον οποίο το σώμα παίρνει ασβέστιο, είναι λαμβάνοντάς το από τα οστά. Αυτό συμβαίνει όταν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, συνήθως όταν έχει περάσει λίγη ώρα, από το τελευταίο γεύμα που περιείχε ασβέστιο. Ιδανικά, το ασβέστιο που δανείζεται από τα οστά αντικαθίσταται αργότερα. Όμως αυτό δε συμβαίνει πάντα. Αυτή η αποπληρωμή δεν μπορεί να επιτευχθεί απλά καταναλώνοντας περισσότερο ασβέστιο.

Τα οστά αποτελούν έναν ζωντανό ιστό που δημιουργείται και καταστρέφεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Στα υγιή άτομα που λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο και ασκούνται σωματικά, η παραγωγή οστών υπερτερεί της καταστροφής μέχρι περίπου την ηλικία των 30. Μετά από αυτή την ηλικία, συνήθως η καταστροφή των οστών υπερβαίνει την παραγωγή.

Η οστεοπόρωση είναι η αποδυνάμωση των οστών που προκαλείται από αυτή την ανισορροπία μεταξύ της κατασκευής των οστών και της καταστροφής τους. Οι άνθρωποι συνήθως χάνουν τα οστά τους καθώς μεγαλώνουν, παρά την κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου  που απαιτείται για τη διατήρηση της βέλτιστης οστικής υγείας.

Ωστόσο η κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου είναι απαραίτητη, ώστε να επιτευχθεί η καλή οστική υγεία. Γι’ αυτό συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο στην καθημερινή σας διατροφή!

ασβέστιο & οστεοπόρωση