Μυστικά για την αντικατάσταση του αλατιού!

Μυρωδικά αντί για αλάτι

Αλάτι είναι η κοινή ονομασία του χλωριούχου νατρίου (χημικός τύπος NaCl) και είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής.

Το αλάτι είναι πολύ διαδεδομένο στη φύση. Βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της θάλασσας και στο νερό ορισμένων λιμνών. Επίσης, βρίσκεται σε στερεή κατάσταση μέσα στη γη, όπως π.χ. στην Πολωνία, στην Αυστρία, στη Γερμανία κλπ (ορυκτό αλάτι ή αλίτης). Η θάλασσα περιέχει αλάτι σε ποσοστό 2,7 – 3,8%. Σε περιοχές, όπου το κλίμα είναι θερμό, το ποσοστό αυτό αυξάνεται ενώ μειώνεται σε θάλασσες όπου εκβάλλουν πολλοί ποταμοί. Το αλάτι είναι απαραίτητο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού και παίζει σπουδαίο ρόλο στα βιολογικά φαινόμενα.

Μυρωδικά αντί για αλάτι

Το αλάτι συντηρεί τα τρόφιμα και ενισχύει τη γεύση στο φαγητό. Μπορεί όμως να γίνει αιτία για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Η Ελλάδα έχει προικιστεί με πλούτο µυρωδικών βοτάνων – από τα πιο ποιοτικά οταν κοσμο – και έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς της “μεσογειακής διατροφής”. Είναι εύκολο λοιπόν να αντικαταστήσουμε το αλάτι με άλλες, πιο υγιεινές επιλογές για ενίσχυση της γεύσης

ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ :

Μυρωδικά αντί για αλάτι   Μυρωδικά αντί για αλάτι                     Μυρωδικά αντί για αλάτι              Μυρωδικά αντί για αλάτι        Μυρωδικά αντί για αλάτι

               

Μυρωδικά αντί για αλάτι     Μυρωδικά αντί για αλάτι         Μυρωδικά αντί για αλάτι     Μυρωδικά αντί για αλάτι  Μυρωδικά αντί για αλάτι

Μυρωδικά αντί για αλάτι       Μυρωδικά αντί για αλάτι

Εικόνα 1 : Άνηθος

Εικόνα 2 : Βασιλικός

Εικόνα 3 : Δάφνη

Εικόνα 4 : Δεντρολίβανο   

Εικόνα 5 : Δυόσμος

Εικόνα 6 : Θυμάρι

Εικόνα 7 : Καυκαλήθρες  

Εικόνα 8 : Κόλιανδρος

Εικόνα 9 : Μαιντανός

Εικόνα 10 : Μάραθος  

Εικόνα 11 : Μυρώνια

Εικόνα 12 : Ρίγανη

Η υπερκατανάλωση του αλατιού, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών, συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακης πίεσης. Υπάρχουν, επιπλέον, ενδείξεις που το συσχετίζουν και με άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Υπάρχει λογος λοιπόν να γίνει μια συστηματική προσπαθεια να μειωθεί το αλάτι στο ελληνικο τραπεζι.

Μυρωδικά αντί για αλάτι

Το αλάτι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί, σε μεγάλο βαθμό, με φρέσκο ή και αποξηραμένα μυρωδικά. Τα µυρωδικά όχι µόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών αλλά το εμπλουτίζουν και με ωφέλιμες ουσίες όπως είναι τα αντισξειδωτικά

Παρακάτω θα βρείτε προτάσεις της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας για μυρωδικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί του αλατιού σε μερικά από τα πιο συνήθη φαγητά που γεμίζουν το ελληνικό τραπέζι.

Χρήσιμες πληροφορίες

* Κάποια συσκευασμένα μείγματα αποξηραμένων μυρωδικών περιέχουν αλάτι. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε µείγματα μυρωδικών (και μπαχαρικών) χωρίς αλάτι.

* Οι κύβοι ή οι ζωμοί μαγειρέματος (που περιέχουν μυρωδικά) περιέχουν αλάτι, όπως και η σάλτσα σόγιας καθώς και άλλες τυποποιημένες σάλτσες. Εάν χρησιμοποιήσετε κύβο ή ζωμό μαγειρέματος, μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό.

* Όπου είναι δυνατό, προτιμήστε να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά σε σαλάτες ή συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ψήσιμο ή βράσιμο, φροντιστε να τα πλένετε προσεκτικά πριν τη χρήση.

* Να απόθηκεύετε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε σκιερό μέρος και μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητά τους (περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

* Εκτός από τα μυρωδικά βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο ή απόξηραμένα κρεμμύδι και ψιλοκομµένα λαχανικά εποχής.

* Είναι πιο εύκολο να πετύχετε τη μείωση του αλατιού και την αντικατάστασή του µε μυρωδικά σταδιακά, ώστε να έχετε χρόνο να προσαρμοστείτε στις νέες γεύσεις.

Με την ευγενική αρωγή και το κύρος των προτάσεων της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Μυρωδικά αντί για αλάτι

Μυρωδικά αντί για αλάτι