ΈΝΤΕΡΟ
είναι ο δεύτερος εγκέφαλος του ανθρώπου;
είναι ο δεύτερος εγκέφαλος του ανθρώπου;
Έντερο: ο 2ος εγκέφαλος του σώματος μας
Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες χαρακτηρίζουν το έντερο ως το δεύτερο εγκέφαλο του σώματος μας.
Ο καθηγητής Mark Lyte από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, όμως, προχώρησε αυτή την έννοια μερικά βήματα παραπέρα: σύμφωνα με τον Lyte, μπορούμε να ρυθμίζουμε τη διάθεσή μας με τη λήψη του σωστού συνδυασμού προβιοτικών. Προκαταρκτικές έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι η κατάσταση της βακτηριακής χλωρίδας ενός οργανισμού επηρεάζει την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τους στρεσογόνους παράγοντες. Πειράματα σε ποντίκια για παράδειγμα, έδειξαν ότι τα ζώα που είχαν λάβει αντιβιοτικά πριν από την έκθεση στο στρες, δεν ήταν σε θέση να παράγουν τις ορμόνες που θα τους βοηθούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα σε αυτή την κατάσταση. Ο Lyte και η ομάδα του μιλούν για τη γέννηση ενός νέου ιατρικού κλάδου, της Ενδοκρινικής Μικροβιολογίας. Πρόκειται για τη μελέτη των ορμονών που εκκρίνονται ή παράγονται από τα ίδια τα μικρόβια και των τρόπων με τους οποίους αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και ολόκληρου του οργανισμού. Οι μικροοργανισμοί που αποικίζουν το έντερο εμπλέκονται στην παραγωγή πληθώρας νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες, όπως η σεροτονίνη, η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και άλλες, που βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και συμμετέχουν στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 80% των νευροδιαβιβαστών παράγεται στο πεπτικό σύστημα, είναι εύκολο να κατανοήσουμε το ρόλο του εντέρου στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μια σειρά μικροοργανισμών εμπλέκεται στην παραγωγή διαφόρων ουσιών και τη ρύθμιση της φυσιολογίας του οργανισμού. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε επαρκείς ποσότητες του GABA (γ-αμινο-βουτυρικό οξύ) για να μπορούμε να κοιμόμαστε καλά, να συγκεντρωνόμαστε ή να ανακτούμε την ηρεμία μας μετά από μια αναστάτωση. Η έλλειψη καθεμιάς από τις ουσίες αυτές συνδέεται με διαφορετικές ασθένειες:
Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για τη θεραπεία ασθενειών του νευρικού συστήματος αλλά και των συναισθηματικών διαταραχών. Δεν απέχουμε πολύ από τη σύνθεση συγκεκριμένων συνδυασμών προβιοτικών που θα χορηγούνται με σκοπό την θεραπεία των πληθώρας νοσημάτων.
Έντερο και αλλεργίες,
Το πεπτικό μας σύστημα καλύπτεται κατά μήκος της διαδρομής του από τον εντερικό βλεννογόνο, που πληρεί λειτουργίες απορρόφησης και φραγμού μεταξύ του εντερικού περιεχομένου και του εσωτερικού του σώματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο εντερικός βλεννογόνος είναι μη διαπερατός και εξασφαλίζει ότι τα άπεπτα συστατικά, οι τοξικές ουσίες και οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί δεν περνούν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα θρεπτικά συστατικά περνούν στην κυκλοφορία του αίματος μόνο όταν απορροφώνται επιλεκτικά από τα κύτταρα που σχηματίζουν το βλεννογόνο
Σχηματική αναπαράσταση των εντερικών λαχνών. Σκοπός τους είναι να επιτρέπουν τη διέλευση ορισμένων θρεπτικών ουσιών, κατόπιν της διαδικασίας πέψης, στην κυκλοφορία του αίματος. Η υπερβολική διαπερατότητά τους προκαλεί τροφικές δυσανεξίες.
Οι τροφές προσλαμβάνονται και διασπώνται, κατά μήκος της διαδρομής τους στο πεπτικό σύστημα, σε απλούστερα συστατικά. Αυτό συμβαίνει με την παρέμβαση των βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας, των ενζύμων και των πεπτικών υγρών. Τα προϊόντα της πέψης με τη σειρά τους μπορούν να απορροφηθούν μέσω του εντερικού βλεννογόνου κατά τέτοιο τρόπο ώστε το σώμα να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να σχηματίσει τις απαραίτητες πρωτεΐνες, τους ιστούς και τα ένζυμα, ή να τα μεταβολίσει για να απελευθερώσει ενέργεια. Όταν ο εντερικός βλεννογόνος χάνει την ιδιότητα του να είναι μηoδιαπερατό σε άπεπτες ουσίες, λόγω φλεγμονών, φαρμάκων, παθογόνων μικροβίων, αλλοιώσεων της βακτηριακής χλωρίδας και άλλων αιτίων, το άπεπτο υλικό διασχίζει τον εντερικό φραγμό, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και ενεργοποιεί αλλεργικές αντιδράσεις διαφόρων τύπων. Οι αλλεργίες είναι παθολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες και μικροοργανισμούς που υπό κανονικές συνθήκες θα θεωρούνταν αβλαβείς για το σώμα. Το σύνδρομο της εντερικής διαπερατότητας συνδέεται με ασθένειες αλλεργικής φύσης, όπως το άσθμα, η αλλεργική δερματίτιδα και οι αλλεργίες σε τρόφιμα, αλλά και με συστημικές ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, το μεταβολικό σύνδρομο, η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο νεανικός διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο αυτισμός και ο καρκίνος. Η διαπερατότητα του εντερικού βλεννογόνου σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τροφικές δυσανεξίες. Όταν ένα άτομο εμφανίζει δυσανεξία σε πολλά τρόφιμα, είναι πολύ πιθανό να πάσχει από το σύνδρομο της αυξημένης εντερικής διαπερατότητας. Μελέτες όμως που αφορούν στην εξάλειψη τροφών στις οποίες υπάρχει δυσανεξία, ακόμη και για έξι μήνες, δεν έδειξαν αποτελεσματικότητα στη βελτίωση της αυξημένης διαπερατότητας. Φαίνεται ότι η αυξημένη διαπερατότητα είναι αυτή που προκαλεί τις αλλεργίες και τις δυσανεξίες σε τρόφιμα, και όχι το αντίθετο. Η λύση θα ήταν συνεπώς, η θεραπεία της διαπερατότητας, προκειμένου να επιλυθούν οι τροφικές δυσανεξίες.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, θα πρέπει να παρέμβουμε σε δύο κύριες κατευθύνσεις:
Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις για να πετύχουμε μια βέλτιστη εντερική υγεία.
Όσον αφορά τη διατροφή, θα πρέπει να:
Προτεινόμενα συμπληρώματα
Ας δούμε τώρα ποια θα ήταν τα καλύτερα διατροφικά συμπληρώματα για την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού επιπέδου υγείας για το μέσο άτομο:
Με μια σωστή διατροφή και τη λήψη των συμπληρωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, παρατηρούνται σημαντικές βελτιώσεις όχι μόνο στο πεπτικό σύστημα, αλλά σε ολόκληρο το σώμα. Αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτής της ενότητας, είναι δυνατή η αποκατάσταση της φυσιολογικής γαστρεντερικής λειτουργίας σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πετύχουν τη βέλτιστη λειτουργικότητα, αλλά με τη σωστή διατροφή και τη λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων, είναι σχεδόν αδύνατο να αποτύχει κανείς.