ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ “ΚΑΙΝΕ” ΤΟ ΛΙΠΟΣ

Σε έναν κόσμο όπου η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι πλέον διαθέσιμη με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι εύκολη η παραπληροφόρηση σχετικά με τα τρόφιμα που βοηθούν στην γρήγορη απώλεια λίπους.

Πολλές φορές έχετε δει φανταχτερούς τίτλους σαν αυτό παραπάνω ή ακόμα και σαν αυτούς:

«Τα 8 κορυφαία  τρόφιμα που “καίνε” το λίπος γρήγορα»

«Φάτε αυτό το τρόφιμο και θα χάσετε λίπος στην κοιλιά»

«3 τρόφιμα καύσης λίπους που θα πρέπει να τρώτε καθημερινά»

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε αντίθεση με αυτά που ίσως έχετε ακούσει, καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει εύκολη και γρήγορη απώλεια λίπους ή κιλών. Στην πραγματικότητα, η προσωρινή απώλεια βάρους που μπορεί να αντιμετωπίσετε οφείλεται σε απώλεια υγρών και όχι λίπους. Εκτός αυτού, η κατανάλωση μόνο ενός τροφίμου ή φαγητού όπως για παράδειγμα η  κατανάλωση της “διάσημης” σούπας λάχανο, θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Δεν θα αισθάνεστε μόνο αδύναμοι και κουρασμένοι, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα υγείας αφού στερείστε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να προκαλέσει έλκος, όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι. Και παρόλο που μπορεί να έχετε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, μόλις σταματήσετε αυτού του είδους την διατροφή, θα ξαναπάρετε πάλι όλο το βάρος σας και ίσως και διπλάσιο. Ωστόσο, το μόνο καλό από όλη αυτή την διαδικασία είναι ότι ξεκινώντας το γεύμα σας με ένα τέτοιο τρόφιμο πιθανόν να μειώσετε την ποσότητα φαγητού που τρώτε, μειώνοντας έτσι και την κατανάλωση θερμίδων. Επίσης μπορεί να επωφεληθείτε λόγω του ότι αντικαθιστάτε τα υψηλά σε θερμίδες τρόφιμα με χαμηλών θερμίδων. Άλλες τροφές όπως είναι το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς, τα πορτοκάλια, τα καρύδια που λέγεται ότι καίνε λίπος, μπορούν να σας προσφέρουν πολλαπλά θρεπτικά συστατικά, πάντα όμως προσαρμοσμένα σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Ο καλύτερος τρόπος για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας είναι με καθημερινή άσκηση και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα σας και να μειώσετε το λίπος.

Καλό είναι να θυμάστε ότι οι διατροφικές συνήθειες και οι ανθυγιεινές πρακτικές που επικεντρώνονται σε ένα είδος τροφής μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία σας. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να ακολουθήσετε υγιείς συμβουλές διατροφής, προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες ώστε να επιτευχθεί η απώλεια βάρους που θέλετε.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΚΜΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης και πολύπαραγοντική ασθένεια του δέρματος. Η ακμή μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα σκληρά προϊόντα φροντίδας του δέρματος, τα φάρμακα, οι μηχανικοί, οι ορμονικοί, οι οικογενειακοί παράγοντες και, πιο πρόσφατα, ο τρόπος ζωής και το στρες. Επιπλέον, για πολλά χρόνια πολλοί πιστεύουν ότι η διατροφή προκαλεί ή επιδεινώνει την ακμή. Ακόμη και αν σε πρόσφατες έρευνες υπάρχουν ορισμένα στοιχεία ότι η διατροφή προκαλεί ακμή, όπως για παράδειγμα  η υπερβολική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, η γνώση σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην ακμή, εξακολουθεί να είναι αραιή και οι υποθέσεις καθώς και οι μύθοι εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με το αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ακμής. Συνολικά, τα επιδημιολογικά, παρατηρητικά και πειραματικά στοιχεία υποδεικνύουν μια συσχέτιση. Αυτή η απόδειξη, μέχρι σήμερα, δεν αποδεικνύει ότι η διατροφή προκαλεί ακμή, αλλά μπορεί να την επιδεινώσει ή να την επηρεάσει σε κάποιο βαθμό.

Ως αφετηρία, για να ανιχνεύσουμε την επίδραση των διατροφικών συνηθειών στην ακμή, υπάρχει μια τάση να διερευνώνται οι διατροφικές συνήθειες των μη δυτικών πληθυσμών, καθώς παρατηρήθηκε ότι αυτοί οι λαοί δεν έχουν ακμή. Στη διατροφή τους, δεν περιλαμβάνονται επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γαλακτοκομικά προϊόντα και σάκχαρα. Αντ ‘αυτού, τρώνε κυρίως φρέσκα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο και ψητά θαλασσινά. Μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και κρέας ελευθέρας βοσκής είναι μια υγιεινή διατροφική παρέμβαση.

Με βάση τις πρόσφατες επιστημονικές εκθέσεις, υπάρχει χαμηλότερη συχνότητα ακμής σε μη δυτικούς πληθυσμούς. Αυτή η επίπτωση αυξάνεται όταν υιοθετείται ένα δυτικό πρότυπο διατροφής.

ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Από τα αρχαία χρόνια, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Αποτελεί μέρος της παραδοσιακής ιατρικής σε πολλούς πολιτισμούς, αν και χρησιμοποιείται ευρύτερα ως γλυκαντικό.

Το μέλι αποτελείται κυρίως από νερό και δύο σάκχαρα: φρουκτόζη και γλυκόζη. Περιέχει επίσης ένζυμα, αμινοξέα, βιταμίνες Β, βιταμίνη C, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Το μέλι είναι υψηλότερο σε φρουκτόζη από ότι γλυκόζη. Η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά από τη γλυκόζη, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα μελιού στο φαγητό ή το ποτό σας χωρίς να θυσιάζετε τη γλυκύτητα. Προτιμήστε το αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία είναι 100% ‘’κενές’’ θερμίδες.

Πολλά από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο μέλι ταξινομούνται ως φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.

Η ακριβής διατροφική σύνθεση του μελιού ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του. Υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες μελιού.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΙΟΥ

  • Αντιβακτηριακές
  • Αντιοξειδωτικές
  • Αντινεοπλασματικές
  • Αντιφλεγμονώδεις
  • Αντιβιοτικές
  • Αντι-ιικές
  • Αντιμικροβιακές
  • Αντικαρκινικές

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕΛΙΟΥ

  • Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τις αλλεργίες σας.
  • Μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του βήχα και του πονόλαιμου.
  • Θεραπεία τραυμάτων, τσιμπήματα εντόμων, εγκαυμάτων, δερματικών διαταραχών και πληγών.

Ανεξάρτητα από τον τύπο που προτιμάτε, οποιοδήποτε μέλι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί το μέλι να έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία από την ζάχαρη, αλλά δεν παύει να είναι ένα απλό σάκχαρο. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνετε με μέτρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις ή η παχυσαρκία. Το μέλι μπορεί να είναι επικίνδυνο για βρέφη μικρότερα του ενός έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει βακτηριακά σπόρια που μπορούν να προκαλέσουν αλλαντίαση στα βρέφη.