ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Η κυτταρίτιδα συνήθως βρίσκεται στους γοφούς, τους μηρούς, την κοιλιά, τα οπίσθια, και το στήθος. Έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού επειδή ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του, δηλαδή υπάρχει ανομοιόμορφο σχήμα στα παραπάνω σημεία που αναφέραμε. Επί της ουσίας είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Η κυτταρίτιδα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού. Θεωρείται ότι επηρεάζει το 80 με 90 τοις εκατό των γυναικών.

Υπάρχει ένας συνδυασμός αιτιών που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα όπως η γενετική, η δομή των ιστών, οι ορμονικές διαταραχές, η κακή κυκλοφορία του αίματος, η κακή διατροφή και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Μπορούν να εμφανίσουν όλα τα άτομα ανεξάρτητα από τον τύπο σώματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η αύξηση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα της λιπώδους μάζας, πιθανώς θα επιδεινώσει την κυτταρίτιδα λόγω του αυξημένου σχηματισμού λιπωδών κυττάρων. Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπος ζωής μπορεί να μειωθεί η κυτταρίτιδα σε μεγάλο βαθμό. Αυτό συμπεριλαμβάνει την μείωση του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ, του αλατιού και της ζάχαρης, υιοθετώντας ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Για να αποφύγετε τα παραπάνω αλλάξτε τρόπο ζωής ακολουθώντας τα παρακάτω:

1. Αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών: Για να εξασφαλιστεί υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, φυτοθρεπτικών συστατικών και φλαβονοειδών που βοηθούν στην υγιή παραγωγή κολλαγόνου και στην προστασία των κυττάρων.

2. Επιλέξτε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: Η επαρκή πρόσληψη αμινοξέων και πρωτεϊνών βοηθά την υγιή παραγωγή του συνδετικού ιστού και του κολλαγόνου. Η απώλεια του συνδετικού ιστού και του κολλαγόνου μπορεί να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα

3. Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Μια διατροφή με επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και να προωθήσει τη λιπογένεση (σχηματισμός λίπους). Αυτό στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με αποτέλεσμα να ενισχύσει την κυτταρίτιδα.

4. Προτιμήστε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως: Οι υδατάνθρακες είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους παραλείπουμε, αρκεί να επιλέγουμε τις κατάλληλες ποσότητες και είδη. Η επιλογή μικρών ποσοτήτων υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και ολικής αλέσεως, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα και στα επίπεδα ινσουλίνης.

5. Προσθέστε στη διατροφή σας «καλά» λιπαρά: Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λίπη με ωμέγα-3 λιπαρά όπως τα λιπαρά ψάρια, το λιναρόσπορο, τους ξηρούς καρπούς κ.α. Τα «καλά» λιπαρά βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Η κακή κυκλοφορία μειώνει την ικανότητα του σώματος να παρέχει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του δέρματος.

6. Ενυδατωθείτε: Η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να μεταβολίζει το λίπος και να απαλλαγεί από τοξίνες.

7. Μην ξεχνάτε να ασκήστε, όχι μόνο για να μειώσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας αλλά για τη συνολική υγεία. Η κακή κυκλοφορία του αίματος παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό κυτταρίτιδας. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη άσκησης μειώνουν την ροή αίματος. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει ενδυνάμωση και αερόβια άσκηση. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε το σωματικό λίπος, και να τονώσετε τους μυς σας. Ένα σώμα που είναι πιο μυϊκό θα φαίνεται ομαλότερο και σταθερότερο. Δημιουργήστε μια ρουτίνα άσκησης που επικεντρώνεται στις περιοχές του σώματός σας που είναι επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα.