πόση ζάχαρη μπορώ να τρώω ;;;

ΠΟΣΗ ΖΑΧΑΡΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΩΩ;;;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association – AHA) η μέγιστη φυσιολογική ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων που επιτρέπεται να καταναλώνετε ημερησίως είναι:

✓ Άνδρες: 150 θερμίδες/ημέρα (37,5 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια του γλυκού)

✓ Γυναίκες: 100 θερμίδες/ημέρα (25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού)

 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι και τόσο “γλυκιά” για την υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης συνδέεται με την ανάπτυξη ή / και την επικράτηση του λιπώδους ήπατος, της δυσλιπιδαιμίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη, της υπερουριχαιμίας, της καρδιαγγειακής νόσου και του διαβήτη τύπου 2 και πολλοί από αυτούς τους συνδυασμούς είναι ανεξάρτητοι από την αύξηση του σωματικού βάρους ή τη συνολική πρόσληψη ενέργειας.

Πρόσθετα σάκχαρα έναντι φυσικών σακχάρων

πόση ζάχαρη μπορώ να τρώω ;;;Είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των πρόσθετων σακχάρων και εκείνων που βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα φρούτα (φρουκτόζη) και τα γαλακτοκομικά (λακτόζη). Σε αντίθεση με τα φυσικά σάκχαρα τα πρόσθετα είναι εκείνα που προστίθενται σε τρόφιμα όπως η κλασική επιτραπέζια κρυσταλλική ζάχαρη (σακχαρόζη) ή το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι ο οργανισμός δεν έχει ανάγκη για πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή καθώς δεν εξυπηρετούν κανένα φυσιολογικό σκοπό. Επομένως, για την βελτιστοποίηση της υγείας και τυχόν επιθυμία ή ανάγκη για απώλεια βάρους, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

«Κρυφή» ζάχαρη με πολλά ονόματα

Πολλές φορές δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στην περιεκτικότητα πολλών τροφίμων του πόση ζάχαρη μπορώ να τρώω ;;;εμπορίου σε σάκχαρα. Για να μάθετε εάν ένα επεξεργασμένο τρόφιμο περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, πρέπει να δείτε τη διατροφική του ετικέτα. Η ζάχαρη έχει πολλά άλλα ονόματα. Εκτός από εκείνες που τελειώνουν σε “όζη”, όπως η μαλτόζη ή η σακχαρόζη, άλλα ονόματα για τη ζάχαρη περιλαμβάνουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μελάσα, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, γλυκαντικό καλαμποκιού, ακατέργαστη ζάχαρη, σιρόπι, μέλι ή συμπυκνώματα χυμού φρούτων. Όσο λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη περιέχουν τα τρόφιμα που επιλέγετε, τόσο πιο υγιείς θα είστε.

Πως θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας;

Η μείωση της ζάχαρης στην καθημερινότητα σας μπορεί να είναι πιο εύκολο από ότι νομίζετε. Μερικά tips για να επιτευχθεί αυτό είναι:

Προσπαθήστε να κόψετε τη συνηθισμένη ποσότητα ζάχαρης που προσθέτετε στα τρόφιμα ή αφεψήματα που καταναλώνεται τακτικά κατά το ήμισυ.

Αποφεύγετε τα αναψυκτικά. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με φρέσκους φυσικούς χυμούς ή απλούστερα με νερό.

Αποφεύγετε τα γλυκά. Αν και φαντάζει δύσκολο για μερικούς μπορείτε να περιορίσετε τα γλυκά και να αντικαταστήσετε αυτή σας την ανάγκη είτε με φρούτα είτε με μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, μπισκότα ολικής αλέσεως, παστέλι, μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας κ.ά..

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με φρούτα. Για παράδειγμα αντί να προσθέσετε ζάχαρη σε δημητριακά ή πλιγούρι βρώμης, δοκιμάστε φρέσκα φρούτα (μπανάνες, κεράσια ή φράουλες) ή αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες ή βερίκοκα).

Φρούτα σε κονσέρβες με σιρόπι: Επιλέξτε φρέσκα φρούτα αντί για κονσερβοποιημένα. Εάν όμως και πάλι επιλέξετε κονσερβοποιημένα φρούτα προσέξτε να βρίσκονται σε νερό ή φυσικό χυμό και όχι σε σιρόπι

Εμπλουτίστε τα φαγητά με μπαχαρικά αντί για ζάχαρη. Δοκιμάστε μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ κ.ά..

Χρησιμοποιήστε  εναλλακτικά εκχυλίσματα όπως αμύγδαλο, βανίλια, πορτοκάλι ή λεμόνι.