Πόσο κάλιο παίρνουμε λοιπόν από την κατανάλωση φρούτων ;;

Φρούτα : μία λέξη , χίλιες σημασίες. Τα φρούτα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και το σώμα μας, καθώς περιέχουν τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας, νερό, ελάχιστα λιπαρά και τα ανόργανα στοιχεία που χρειαζόμαστε (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Ένα από αυτά λοιπόν  τα στοιχεία είναι και το κάλιο, που θα εξετάσουμε παρακάτω!!

κάλιο-και-φρούτα

Λίγα λόγια για το κάλιο :

Το χημικό στοιχείο Κάλιο είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 19. Ανήκει στην πρώτη ομάδα του περιοδικού πίνακα και κατατάσσεται στα αλκάλια. Ο συμβολισμός του είναι Κ ενώ η ονομασία του στα αγγλικά είναι Potassium.

κάλιο-και-φρούτα

Η απορρόφηση του καλίου γίνεται στο ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου και είναι σχεδόν ποσοτική. Το κάλιο είναι το πιο άφθονο ενδοκυττάριο ιόν. Επιπλέον, το δυναμικό ηρεμίας ενός κυττάρου καθορίζεται από τη διαπερατότητα της μεμβράνης του στο κάλιο. Αν και μόνο το 2% του καλίου απαντάται στον εξωκυττάριο χώρο, ο οργανισμός αντιδράει άμεσα σε μία μεταβολή του καλίου του πλάσματος. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας από τηγανιτές πατάτες θα διπλασίαζε σχεδόν τη συγκέντρωση του καλίου στο πλάσμα – μία θανατηφόρος αύξηση. Αφού μόνο το 50% περίπου αυτού του καλίου εμφανίζεται στα ούρα, η ταχεία μεταφορά του εισερχόμενου καλίου στον εδοκυττάριο χώρο είναι κρίσιμη. Μετά από ένα γεύμα, αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την ινσουλίνη για την εισαγωγή του καλίου στο κύτταρο. Η νεφρική απομάκρυνση συμβαίνει κυρίως μέσω νεφρικής απέκκρισης στα περιφερικά σωληνάρια, η οποία ρυθμίζεται κυρίως από την αλδοστερόνη. Αυτή η οδός απομάκρυνσης διαθέτει το πλεονέκτημα ότι το κάλιο  συνεχίζει να απεκκρίνεται ακόμα και σε ελαττωμένους ρυθμούς διήθησης, εμποδίζοντας έτσι για λίγο τις απειλητικές για τη ζωή αυξήσεις των συγκεντρώσεων καλίου στο πλάσμα.

Το κάλιο έχει σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς βοηθάει τους μύες, τα νεύρα και άλλους ιστούς να δουλέψουν σωστά. Τα αίτια της ανεπάρκειας καλίου σπάνια είναι διατροφικά. Μαζικές απώλειες καλίου μπορεί να προκληθούν από τη διάρροια ή την κατάχριση υπακτικών ή διουρητικών. Η υπερβολική πρόσληψη γλυκόριζας μπορεί να προκαλέσει υποκαλιαιμία : η γλυκόριζα έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της αλδοστερόνης, ενισχύοντας την απέκκριση καλίου από νεφρικά σωληνάρια στους νεφρούς. Τα κλινικά συμπτώματα εκδηλώνονται στους σκελετικούς μύες (αδυναμία), τον πεπτικό σωλήνα (δυσκοιλιότητα, σε ακραίες περιπτώσεις ειλεός) και την καρδιά όπου παρατηρούνται τυπικές αλλαγές του δυναμικού του καρδιακού μυός.

Η χαμηλή συγκέντρωση στο πλάσμα, ακόμα και αν είναι >6,5 mmol/l , μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ( αρρυθμίες, ακόμα και μαρμαρυγή).

κάλιο-και-φρούτα

Η οξέωση (όπως στο διαβητικό κώμα), η δηλητηρίαση με διγοξίνη και η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητική για τη ζωή υπερκαλιαιμία. Η υπερκαλιαιμία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και με ρυθμό σπειραματικής διήθησης < 5  mmol/l. κάλιο-και-φρούτα

Όταν ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης είναι μεγαλύτερος των 5 ml ανά λεπτό, δεν υπάρχουν συνήθως διαταραχές του ισοζυγίου καλίου, αφού λειτουργεί ακόμα αντιρροπιστικός μηχανισμός απέκκρισης καλίου από το άπω εσπειραμένο σωληνάριο μέσω της δράσης της αλδοστερόνης. Επομένως, η χορήγηση καλιοσυντηρητικών διουρητικών, φαρμάκων δηλαδή που διαταράσσουν την μέσω αλδοστερόνης επαγώμενη απέκκριση καλίου, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη για τη ζωή υπερκαλιαιμία. Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, όπως έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε υπερφόρτωση ύδατος και νατρίου, έχουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπερκαλιαιμίας κατόπιν υπερφόρτωσης καλίου.

Το κάλιο στο σώμα μας : κατά μέσο όρο, η περιεκτικότητα καλίου στο σώμα των ανδρών είναι περίπου 150 gr K και των γυναικών 100 gr K. Είναι δύσκολο να καθοριστούν οι ακριβείς ανάγκες σε κάλιο.

κάλιο-και-φρούτα

Ο παραπάνω πίνακας αποτελεί τις προτεινόμενες διαιτητικές προσλήψης και μέσα στο μαύρο πλαίσιο είναι οι προσλήψεις του καλίου ανάλογα με την ηλικία και το φύλλο.

Πηγές πρόσληψης : το κάλιο απαντάται σε όλα τα τρόφιμα. Καλές πηγές είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Η γνωστότερη πηγή καλίου είναι η μπανάνα, που περιέχει 250 mg K / 100 g. Το πλύσιμο και το μαγείρεμα των τροφίμων στο νερό μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες Καλίου.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι περιεκτικότητα σε κάλιο έχουν τα πιο γνωστά και καταναλώσιμα φρούτα :

κάλιο-και-φρούτα

Με μπλε χρώμα φαίνονται τα φρούτα που έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα καλίου ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

Τέλος  ας δούμε τυπικές ποσότητες από φρούτα και την περιεκτικότητά τους σε κάλιο :

κάλιο-και-φρούτα

Ποιο είναι το συμπέρασμά μας λοιπόν :

κάλιο-και-φρούτα