Η Ελένη Πορφύρη είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος – Διαιτολόγος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στην Κλινική Διατροφή από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Επίσης, έχει εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και είναι κάτοχος διπλώματος της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED.
Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα COSI του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με θέμα «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία παρακολούθησης της παιδικής παχυσαρκίας».
Επίσης, συμμετείχε σε επιστημονική έρευνα με θέμα την αποτύπωση των διατροφικών συνηθειών ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ, του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Η επίδραση της μεσογειακής διατροφής, της άσκησης και των συμπληρωμάτων διατροφής και υπερτροφών στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2», με τελικό βαθμό 10.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ) και ήταν εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών στην Κοσμητεία της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Από το 2018, είναι συνεργάτης του διαιτολογικού γραφείου «Διατροφική αγωγή».